ÅSIKT

Stressa inte fram en ny grundlag

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi stressar på behandlingen av EU:s nya grundlag. Han vill att den ska klubbas igenom under höstens italienska ordförandeskap. I sin iver att skriva in sitt namn i historieböckerna struntar Berlusconi i normala demokratiska processer.

I Sverige blir problemet uppenbart.

Italien har begärt in remissvar från alla medlemsländer senast i september.

Det räcker inte

Riksdagen träffas igen först i oktober. Risken är därmed stor att landets folkvalda parlament inte får någon chans att debattera det förslag EU:s framtidskonvent la tidigare i somras.

Regeringen hinner säga sitt, men det räcker inte.

EU behöver en ny grundlag. Dagens virrvarr av beslutsformer, pelare och balansfunktioner bidrar till det man brukar kalla EU:s demokratiska underskott.

Men det finns verkligen inga skäl till brådska. En ny grundlag behöver tidigast finnas på plats när de nya medlemsländerna kommer med i unionen nästa sommar. Ett snabbt beslut ökar risken för att den nya grundlagen blir en halvmesyr, ungefär som Nicefördraget.

Två lösningar

Det finns nu två sätt att undgå ett demokratiskt nederlag.

Antingen kallar riksdagens talman Björn von Sydow in riksdagen under sommaruppehållet. Det är en mycket ovanlig åtgärd, som kan bli nödvändig.

Problemet är att riksdagen med ett sådant upplägg ändå skulle tvingas till en snabbehandling av frågan.

Eller också slår Göran Persson en signal till sina regeringskollegor ute i Europa. En samlad linje kan möjligen få Berlusconi på andra tankar.

JB

ARTIKELN HANDLAR OM