ÅSIKT

För tungt ansvar för Bo Lundgren

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: SCANPIX
bekymrad I går startades moderaternas ja-kampanj i Stockholm. Klarar avgående partiledaren Bo Lundgren av ansvaret?

Debatten inför folkomröstningen har mest sett ut som förberedelserna för en socialdemokratisk partikongress. Det har handlat om Göran Persson och de upproriska ministrarna, om socialdemokratin och LO och om Göran Johnsson och Ninel Jansson. Däremot nästan inte alls om opinionen bland de borgerliga väljarna.

Utvidgning, fred och frihet

Nu ska det bli ändring. I går sparkade Bo Lundgren igång moderaternas kampanj i Stockholm. Med affischer, möten och debatter ska de moderata väljarna övertygas om att säga ja i folkomröstningen.

Precis som Göran Persson väljer den moderata partiledningen att betona eurons roll som en del av en djupare europeisk integrationsprocess. Bo Lundgren försökte lyfta de stora dragen, utvidgning, fred och frihet.

Mest upphetsad föreföll dock moderatledaren av att företrädare för nej-sidan nu medgivit att den gemensamma valutan kan innebära både ökad tillväxt och pressade priser. En "vändpunkt", hävdade Lundgren. Så mycket för det visionära anslaget, alltså.

Liksom i EU-omröstningen för nio år sedan förutsätter ett ja den 14 september att den socialdemokratiska partiledningen lyckas övertyga de egna anhängarna. Den här gången kommer det dock inte att räcka. Till skillnad från folkomröstningen om EU kan inte de borgerliga väljarna betraktas som säkra ja-anhängare.

Medan ett samlat etablissemang drev EU-medlemskapet, är åsikterna om euron splittrande genom hela den politiska skalan. För borgerliga tvivlare är det betydligt lättare att säga nej i dag än det var för nio år sedan.

Folkomröstningsdebatten har dessutom i mycket format sig till en förtroendeomröstning om Göran Perssons ledarskap. Det bidrar inte till att göra moderatledningens uppgift lättare.

Ansvaret vilar alltså tungt på Bo Lundgrens axlar. Alltför tungt kanske?

Oförmögen hålla fast vid tema

Sedan Carl Bildts tid som partiledare har partiet monterat ner Europapolitiken som en profilfråga. Lundgrens oförmåga att hålla fast vid de övergripande kampanjtemat i går illustrerar problemet.

Lyckligtvis för de borgerliga ja-strategerna kommer Lundgren inte att vara ensam. Fredrik Reinfeldt, i praktiken redan partiledare, kommer naturligtvis att delta i kampanjen. I dag startar dessutom Carl Bildt sin personliga kampanj när han lanserar sin bok "Uppdrag Europa".

En avgående, en tillträdande och en före detta partiledare, det är alltså det moderata laget. Förmodligen räcker det för att mobilisera de egna väljarna.

I så fall står den ursprungliga frågan fast. Klarar socialdemokraterna att göra det samma?

IP