ÅSIKT

EMU-kampanjen spränger facket

Foto: LARS ROSENGREN
Handels Ninel Jansson anser att LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin har satt sig i Göran Perssons knä i EMU-frågan och hotar med att ta upp LO-ordförandens mandat på nästa LO-kongress.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Folkomröstningskampanjen spränger den fackliga sammanhållningen. Kritiken mot LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin har stundtals varit skoningslös. Det gäller inte minst efter gårdagens utspel där Lundby-Wedin tillsammans med TCO:s och Saco:s ordförande och representanter för privata och offentliga arbetsgivare lanserade ett gemensamt ekonområd.

Bitterheten går inte att ta miste på, och risken är att den kommer att förgifta förhållandet mellan LO-förbunden under lång tid.

Artikeln har uppfattats som ett ställningstagande för ett ja i folkomröstningen. För de LO-förbund som är motståndare till euron innebär det ett svek mot organisationens neutralitet.

I Göran Perssons knä

Handels Ninel Jansson anser att LO:s ordförande satt sig i Göran Perssons knä. Hon menar att förtroendet för Wanja Lundby-Wedin är förbrukat och att Lundby-Wedin inte längre företräder de beslut landsorganisationen fattat.

Transports ordförande Per Winberg fyller på genom att hävda att LO-ledningen sviker sitt uppdrag.

Ninel Jansson antydde dessutom att LO-ordförandens mandat kommer att ifrågasättas på nästa LO-kongress. Närmare ett hot om avsättning kan man knappast komma.

Svek Kommunal

Oavsett hur folkomröstningen slutar är det tveksamt om Ninel Jansson kan göra allvar av sina hotelser.

Handels möjligheter att bygga allianser med andra LO-förbund förbättrades knappast när dess ordförande i våras mitt under brinnande konflikt kritiserade Kommunal. Det sveket lär inte vara glömt.

Jansson har dessutom fel när hon hävdar att LO-ordföranden handlar i strid med LO:s beslut.

Nu säger Ninel Jansson och Handels att LO-kongressen för tre år sedan beslutade att organisationen skulle förhålla sig neutral till frågan om den gemensamma valutan. Det är inte sant.

LO-kongressens beslut innebar ett ja, förutsatt att vissa ekonomiska villkor var uppfyllda.

Just därför var Handels för tre år sedan mycket kritiskt mot kongressens beslut. Ninel Jansson tillhörde i själva verket, tillsammans med Per Winberg, reservanterna mot det kongressbeslut hon nu menar att Lundby-Wedin svikit.

I våras tolkade LO:s representantskap läget. LO kom då fram till att de villkor, främst buffertfonderna, som kongressen ställt upp inte fanns för handen. Resultatet blev neutralitet för LO.

Samtidigt fick LO-ledningen i uppdrag att verka för en stabilitetspolitik i medlemmarnas intresse. För att uppfylla det uppdraget tänjer nu LO-ordföranden på neutraliteten. Majoriteten i LO:s styrelse kommer knappast att ha något att invända.

Förgiftar förhållandet

Handels framstår allt mer som en kampanjorganisation i eurofrågan. Det kan skada det fackliga arbetet efter folkomröstningen. Förbundets uttalade nej-linje har inte vunnit majoritet vare sig på LO:s kongress eller i LO:s styrelse. Bitterheten går inte att ta miste på, och risken är att den kommer att förgifta förhållandet mellan LO-förbunden under lång tid.

I så fall tillhör Handels medlemmar förlorarna, oavsett hur folkomröstningen slutar.

IP

ARTIKELN HANDLAR OM