ÅSIKT

Alla tycks söka sig till Hoppets torg

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I går talade Göran Persson på Hoppets torg. Jo, det heter faktiskt så. Hoppets torg. Mitt i bibelbältet, omgivet av ett klassiskt konditori, två affärsbanker och en inrättning med namnet Hudoteket.

Under sommaren har statsministern prövat argument, formuleringar och ämnesval på de platser han talat. Han har använt sin publik som en stor fokusgrupp. Nu sitter talet där, till stora delar detsamma från torgmöte till torgmöte.

Han talar direkt till publiken, hänvisar till deras egna plånböcker och deras erfarenheter av föreningsliv och lokalpolitik.

– Ibland måste man lösa saker tillsammans, säger Persson. Det är samma sak i Bryssel som i de föreningar ni själva är aktiva i. Vill man ha nåt gjort måste man söka upp andra som tycker likadant som man själv.

Persson, som på sista tiden trampat fel och fått negativ publicitet så fort han uttalat sig i de breda medierna, verkar nu övertygad om att man kan vinna en folkomröstning genom agitation från talarstolarna. ”Sverige är inte större än att man kan åka runt och övertyga folk på möten”, lär han ha sagt när han kommunaliserade skolan i slutet av 1980-talet.

I så fall finns det gott om tillfällen att övertyga i valspurten. Osäkerheten är fortfarande stor bland väljarna och hundratals personer kommer för att lyssna till argument från politiker som Lindh, Persson, Olofsson och Hoffmann.

I Jönköping arbetar kampanjerna för högtryck och här syns skillnaden i resurser tydligt. Ja till Europa har minst ett dussin heltidsanställda på plats. Nej-kampanjerna befolkas av pensionärer och studenter. Det är upplagt för en ny svekdebatt om det blir ja nästa söndag. Synd, eftersom jag tror att svenska folket kommer att fatta ett genomtänkt beslut alldeles oberoende av reklamkampanjerna.

Jag frågar den lokala miljöpartisten om hennes bästa argument mot euron.

– Om vi går med i EMU kommer allt mer av vår politik att styras från Bryssel, säger hon. Vi får ju redan nu pekpinnar om att sänka a-kassan och dra ned på den offentliga sektorn. Om vi går med i EMU blir vi tvingade att följa deras rekommendationer och det kan tänkas att de ger sig på även arbetsrätten.

Jag försöker lite försynt påpeka att inget av det hon just sagt stämmer. EU ger inga sådana styrande pekpinnar om a-kassan. Riksdagen har makten över finanspolitiken, och så kommer det att förbli även om vi går med i EMU.

Och vad den svenska arbetsrätten beträffar är miljöpartiet sannolikt ett större hot än Bryssel.

Men det fäster inte. Myten om den förestående superstaten är stark på nej-sidan. Mot det biter ingen verklighet.

Kampanjen rullar på. Över 15 procent av väljarna är fortfarande osäkra. I förra veckan var Carl Bildt, Gustav Fridolin och Sören Wibe här. Dagen innan Persson talade Ingvar Carlsson.

Drygt en vecka kvar till valdagen, och alla tycks söka sig till Hoppets torg.

Jesper Bengtsson