ÅSIKT

Hårda tider, sa Tony Blair

Premiärministerns avgång rycker allt närmare

Foto: HUGO PHILPOTT/GETTY IMAGES
Medan utrikesminister Jack Straw är beredd att kalla kriget ett misstag, fortsätter Blair att försvara det krig som drivit Irak in i blodigt kaos. Det undergräver Blairs allt svagare förtroende hos allmänheten.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I veckan bjöd Tony Blair hem fackliga ledare. Öl och sandwich-politik, som det kallades förr i tiden när labours premiärministrar skrev ut politiken med bröderna från TUC.

Bara formerna för sammankomsten påminner om historien. I praktiken är fack och Blair-regeringen oense om det mesta, från Irak-kriget till privatiseringar och kravet om tiotusentals kronor i terminsavgifter för universitetsstudier.

Poängen för Blair är att han, som han säger, vill placera inrikesfrågorna i förgrunden. Begripligt med tanke på hur Hutton-kommissionen – med uppgift att fastställa omständigheterna kring vapenexperten David Kellys självmord – smular sönder Blairs argument för krigsäventyret i Irak.

Blairs fakta underkänns

Vittne efter vittne, också försvarsdepartementets främsta experter, underkänner Blair-regeringens dossier, som varnade för Saddams snabbt mobiliserbara massförstörelsevapen. De fanns inte. Vi avsåg ”lågkalibriga vapen”, sa den högste säkerhetsansvarige och avslöjade underrättelsetjänstens avgrundsdjupa inkompetens.

Robin Cook, utrikesministern som lämnade Blair-regeringen i protest mot krigspolitiken, anklagar premiärministern för att med falska argument ha dragit in Storbritannien i kriget.

Blair fixerad vid medierna

Hutton-kommissionen blottlägger den mediefixering och det kontrollbehov som Blairs omgivning var besatt av. Presentationen, inte innehållet, dominerade politiken. Det skapade regeringens konflikt med BBC, ur vilken Kellys självmord delvis kan härledas.

Blairs främste spindoktor Alastair Campbell har, självvalt eller ej, lämnat Downing Street. Hela press- och propagandaavdelningen har konstruerats om med avsikt att öka öppenheten och stärka förtroendet hos allmänheten. Kanske kan detta också leda till en viss sanering inom medierna.

Tiderna är hårda nu, sa Tony Blair vid sin presskonferens i torsdags. Han har förlorat en rad av sina mest kompetenta ministrar. Nästa statsråd att avgå lär bli försvarsminister Geoff Hoon, som efter Hutton-förhören framstår som huvudansvarig för att meddelarskyddet bröts och David Kelly såldes ut till offentligheten.

Medan utrikesminister Jack Straw är beredd att kalla Irak-kriget ett strategiskt misstag, fortsätter Blair att försvara såväl alliansen med Bush-högern som det krig som drivit Irak in i blodigt kaos. Med det undergräver Blair ytterligare sitt allt svagare förtroende hos allmänheten. Förödande för hans planer att vinna allmänhetens stöd exempelvis för medlemskap i EMU.

Premiärministerns avgång rycker allt närmare. Tony Blair, det senaste decenniets mest vitale och intressante europeiske politiker, är på väg att bli ännu ett offer för ett krig som aldrig borde ha ägt rum.

OS

ARTIKELN HANDLAR OM