ÅSIKT

Vi behöver Sveriges röst i Mellanöstern

Israels arrogans hotar den internationella rättsordningen

Foto: AMMAR AWAD/REUTERS
Palestinas president Yassir Arafat pussar ett barn under en stöddemonstration i Arafats kontor i Ramallah på Västbanken.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

För precis en vecka sedan utmanade den israeliska regeringen världen. Palestiniernas valde president, symbolen för den palestinska nationens kamp, Yassir Arafat skulle ”avlägsnas”. Inget om när eller hur. Israels regering talade om ett ”principbeslut”.

Biträdande premiärminister Ehod Olmert valde dock klartext. ”Utvisning är en möjlighet, att avrätta honom en annan”, förklarade han. Olmert kunde försiktigtvis också tänka sig att även i fortsättningen hålla Arafat inspärrad.

Svårt att tro att det är sant

Ett formellt beslut om att avrätta ett annat folks ledare, en vald president i en nation som enligt internationella överenskommelser ska utvecklas till en stat – det är svårt att tro att det är sant.

Tidpunkten är ingen slump. Den 11 september är för alltid förknippad med bilden av flygplanen som störtar in i de båda tvillingtornen på södra Manhattan.

Budskapet är klart. Den israeliska ockupationen av Västbanken och Gaza, de riktade avrättningarna och konfiskationen av mark för bosättningar och militära anläggningar är en del av ”kriget mot terrorismen”.

Runt om i världen har lokala despoter tagit kriget mot terrorismen på entreprenad. Kriget har blivit ett varumärke, skrev Naomi Klein på Aftonbladet kultursida.

Ingen har dock varit snabbare eller mer framgångsrik än Ariel Sharon när det gäller att koppla samman sitt lokala krig med det globala kriget mot terrorismen.

Den här gången har kanske Sharon ändå gått för långt?

FN:s säkerhetsråd röstade i tisdags om ett resolutionsförslag som fördömde planerna på att utvisa eller avrätta Arafat. Texten stöddes av elva av rådets medlemmar, en stabil moralisk majoritet för att använda det amerikanska språkbruket.

Någon resolution blev det dock inte. USA:s ambassadör John Negroponte använde sitt veto. En amerikansk president låter inte FN tillrättavisa en av landets närmaste allierade.

Powell är tydlig mot Israel

Ändå finns tecken på att en ny insikt håller på att slå rot också i Washington. USA:s utrikesminister Colin Powell har varit tydlig i sina kommentarer. Israel är på väg att gå över gränsen.

USA hotar åter att frysa en del av stödet till Israel. Det gäller framför allt bistånd som permanentar den israeliska ockupationen.

Omvärlden måste tala klarspråk. Terrorn ska fördömas, också om den går under etiketten ”krig mot terrorn”.

Nyckeln till fred skulle kunna finnas i Washington. Men det betyder inte att den övriga världen kan vänta. Den israeliska arrogansen innebär ett hot mot hela den internationella rättsordningen. Anna Lindh fullföljde en svensk tradition av klarspråk i Mellanösternfrågan. Den måste fortsätta. Just nu behövs den svenska rösten mer än någonsin.

IP