ÅSIKT

Jan Guillou möter Groucho Marx

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När Bill Clinton 1996 reste sig på nio och återvaldes som president var det många demokrater som tackade tv-komikern Al Franken för hjälpen.

Frankens bok Rush Limbaugh is a big fat idiot, and other observations, en hejdlöst underhållande drift med den nykonservativa högern i USA, gavs ut på våren före presidentvalet. Den låg på bästsäljarlistorna i över två månader och även republikanska politiker ansåg att den kan ha påverkat valutgången.

Nu har Franken gett ut en ny bok med den inte helt lättillgängliga titeln Lies, and the lying liars who tell them – a fair and balanced look at the right. Då som nu står den kristna ultrahögern i skottgluggen.

Franken, som slog igenom på 1970-talet som manusförfattare till tv-serien Saturday Night Live, gör upp med den märkliga myten att medierna i USA skulle vara liberala. De är fulla av högervridna programledare, journalister med patriotiska utgångspunkter och medieägare som bara vill tjäna pengar.

Han går särskilt hårt åt de många fördomsfulla och högervridna talk show-värdarna i tv. Han gräver i arkiven, hittar lögner och självmotsägelser. Och när han konfronterar dem med lögnerna ljuger de ännu mer.

Avsnittet om Bill O’Reilly, programledare för The O’Reilly Factor på Fox News Channel, är bokens mest underhållande. O’Reilly har jämfört Koranen med Mein Kampf, han kallar regelbundet folk som inte håller med honom för idioter och ber dem hålla käften. Franken svarar med samma mynt och visar bland annat att O’Reilly ljuger om sin bakgrund, som han säger var mycket fattig.

O’Reilly påstår att han fått två prestigefulla journalistpriser för sin tv-show. Franken visar att han ljuger. O’Reilly påstår att han är politiskt oberoende. Franken gräver fram dokument som visar att han registrerat sig som republikan. Han publicerar registreringsformuläret i boken.

Franken är noga med detaljerna och ingen av hans kritiker har kunnat beslå honom med några sakfel. Ändå skriver han stor komik. Hans böcker är lite som en blandning mellan Jan Guillou och Groucho Marx.

Det Murdoch-ägda Fox News Channel har försökt stämma Franken för att han använt orden ”fair and balanced” i titeln. Fox använder exakt de orden i sin egen marknadsföring och anser att Franken brutit mot upphovsrätten. De kallar honom bland annat ”ettrig, otillräknelig och rubbad”. Stor komik även det.

Åtalet fick stor publicitet, vilket gjorde att boken snabbt seglade upp till förstaplatsen på bästsäljarlistorna. Möjligen ångrar tjänstemännen på Fox att de bidragit till uppmärksamheten.

Ibland blir det lite knöligt med alla namn från amerikansk politik, men håll med om att man bara måste kapitulera inför en bok som inleds med orden: ”Gud valde mig att skriva den här boken.”

En drift med president Bush som påstod att Gud valt ut honom till presidentämbetet.

Fast i det fallet vet alla förstås att det inte är sant.

Bush valdes ju till president av Högsta domstolen.

ARTIKELN HANDLAR OM