ÅSIKT

Rent slöseri att peta Wallström

Margot Wallström når många som annars känner tveksamhet inför politiken

Foto: AP
årets eu-kommissionär Internationella medier och förhandlare i Bryssel ger högt betyg till Margot Wallström. Nyligen utsågs hon till årets EU-kommissionär av tidningen European Voice.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Rapport-redaktionen uppgav i måndags kväll att regeringen inte vill ge Margot Wallström förnyat förtroende som EU-kommissionär. Inslaget sades bygga på ”samstämmiga källor”. Statssekreterare Lars Danielsson hävdar dock att regeringen ännu inte tagit ställning.

Uppgiften att den svenska kommissionsledamoten ska bytas ut är olycklig, oavsett sanningshalten. Den riskerar att undergräva Margot Wallströms inflytande i Bryssel – och därmed svenska intressen. Spekulationerna frodas om en konflikt mellan Göran Persson och en av socialdemokratins viktigaste politiker inför framtiden.

Vårdar ett vardagsperspektiv

Margot Wallström har haft flera tunga statsrådsposter. Hon har lyckats behålla sin integritet och vårda ett vardagsperspektiv på politiken. Värmländskan var en av de första ledande socialdemokratiska politiker som förenade arbetarrörelsens idétradition med nya sociala rörelsers engagemang.

Internationella medier och förhandlare i Bryssel ger henne högt betyg. Nyligen utsågs hon till årets EU-kommissionär av tidningen European Voice. Hon förenar stor sakkunskap med konsten att kommunicera rakt och tydligt och når därför många som annars känner tveksamhet inför politikens facktermer och taktikspel.

Nyligen baxade Margot Wallström kemiförslaget Reach genom kommissionen, trots en lobbykampanj som saknar motstycke emot sig. Framgången ger gott hopp om hårdare tag mot de många farliga ämnen som finns i vår vardag.

Miljökommissionären är Europas ansikte i det globala arbetet för hållbar utveckling, ett hopp för många som vill se ett alternativ till USA:s nonchalans mot växthuseffekten. Hon betyder mycket för bilden av EU i Sverige som något annat än byråkrater och snåriga direktiv.

Aftonbladets ledarsida har tidigare pekat på att Margot Wallström behövs i svensk politik och skulle göra stor nytta på en central post i regeringen. Socialdemokratin behöver sådana personligheter för att stå emot högerpopulistiska strömningar och en borgerlighet med nytt självförtroende.

Det naturliga valet

Om Margot Wallström vill stanna i Bryssel är hon det naturliga första valet som svensk kommissionsledamot nästa omgång. Medlemmar av kommissionen som sitter kvar får ofta mer inflytande under den andra mandatperioden. Då kan deras erfarenheter och nätverk utnyttjas fullt ut. Det är ett av skälen till att den tyska regeringen vill förlänga mandatet för sin kommissionär Günther Verheugen. Samma argument talar för att behålla Margot Wallström i Bryssel.

Att skjutsa iväg henne till ett mindre viktigt internationellt uppdrag eller en post som generaldirektör vore däremot ett stort slöseri.

ME