ÅSIKT

Försvaret är i kris och förfall

Foto: PETER KNOPP
Försvarets miljarder skrotas Det är uppenbart att hela försvarssystemet är i kris. Det nya insatsförsvaret finns inte, trots att det redan ska avlösas av ett nyare nätförsvar, som bara finns i teorin.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Försvaret är nu en av våra värsta krisbranscher. ÖB Johan Hederstedt meddelar att han avgår vid årsskiftet men det är ett mindre problem.

ÖB:s avgång är självklar. Efter Svenska Dagbladets avslöjanden om hans och generalernas vidlyftiga resor, fester och ekonomiska fiffel är han en belastning. Allvarligare är den omfattande kritik som kommit från olika utredningar, riksdagen och regeringen mot ÖB:s och Högkvarterets misslyckande med att genomföra den omställning och bantning av försvaret som riksdagen beslutat.

I årets budget riktar regeringen skarp kritik mot hur försvaret sköts. Förändringarna har gått för långsamt, ambitionsnivån är för låg, materielbeställningarna har blivit för vidlyftiga, bristerna i den interna kontrollen allvarliga, heter det.
Generaler har fått styra för fritt

Misslyckat försvar

Ännu tydligare är riksdagens försvarsutskotts utredning. Där slås fast att försvaret inte klarar sin huvuduppgift. ”Förmågan att försvara Sverige är inte godtagbar. Uppbyggnaden av det nya insatsförsvaret har misslyckats.”

Nyligen sa Mats Herdenfeldt, en av de högsta civila cheferna i försvaret, upp sig. Han anställdes för att rationalisera försvarets logistik och spara pengar.

– Det går att spara miljarder varje år men toppstyrningen och byråkratin i Högkvarteret i Stockholm gör det omöjligt, sa han när han avgick.

Ständiga underskott

Bilden av ett försvar i förfall blir allt tydligare. Politikerna, inte minst regeringen, har låtit generalerna styra för fritt och okontrollerat. Riksdagens beslut har inte genomförts. Ständiga underskott och svarta hål som måste täppas igen med omdispositioner av försvarsanslag och panikbesparingar uppstår mest varje år. Notan för materielbeställningar är fortsättningsvis en katastrof. Det handlar inte enbart om 204 beställda Jas 39 Gripen för 100 miljarder kronor – trots att försvaret bara behöver ca 60 plan – utan också om nya stridsvagnar, bandvagnar och ubåtar för miljarder. Försvaret får i år 43 miljarder.

Ett system i kris

Nästa år ska det minskas till 40 miljarder eller ännu mindre. Minst halva flygvapnet och pansarvapnet plus 15 procent av personalen, 1 000 officerare, regementen, flottiljer, förband och skolor i glesbygder måste då bort, enligt ett internt bantningsförslag som TT tagit del av.

Det är uppenbart att hela försvarssystemet är i kris. Det nya insatsförsvaret finns inte, trots att det redan ska avlösas av ett nyare nätförsvar, som bara finns i teorin. Den internationella insatsstyrkan är det enda som verkar fungera framgångsrikt.

Vad försvarsminister Leni Björklund vill och förmår har vi inte sett några avtryck av. Hon har legat lågt. Men Försvarsmaktens okontrollerade, fria roll måste förändras och regeringen se till att försvaret blir en öppen och modern verksamhet med mer av civilt styre. Det handlar om skattebetalarnas pengar.

LA

ARTIKELN HANDLAR OM