ÅSIKT

En reform kan rädda välfärden

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Socialförsäkringarna behöver ses över i grunden. Det har folkpartiet länge hävdat och det menar nu också Göran Persson. Det beskedet fick riksdagen vid gårdagens frågestund.

Göran Persson ser en möjlighet att lösa välfärdssamhällets behov av ökade resurser. Skattetrycket anses ha slagit i taket. Samtidigt pekar inte minst kommuner och landsting på ökade behov inom vård och omsorg.

Persson hoppas att utbyggda socialförsäkringar skulle öka människors beredskap att bidra till trygghetssystemen. På köpet skulle systemet bli stabilare.

Utspelet kommer att få kritik. Vänsterledaren Ulla Hoffman talade redan igår om ett svek.

Ändå är socialförsäkringarna en av hörnstenarna i det svenska välfärdsbygget. Försäkringslösningar som omfattar alla har, som Aftonbladet flera gånger påpekat, stora omfördelande effekter. De som har den största risken är ofta också de som har den lägsta avgiften.

I praktiken betyder det att högavlönade betalar för lågavlönade, män för kvinnor och tjänstemän för arbetare.

Samtidigt innebär socialförsäkringssystemet att alla har ett skydd, och att de pengar som går in i systemet inte används till något annat. Det skapar en legitimitet som kan vara svår att åstadkomma om skattetrycket skulle öka dramatiskt.

Ett system med gemensamma och obligatoriska försäkringar behöver inte betyda en välfärdspolitisk reträtt. Om det görs med fördelningspolitiken för ögonen kan det tvärt om vara nyckeln till att rädda välfärdssamhället.

Häromveckan konstaterade Aftonbladets ledarsida att socialförsäkringarna är ”en socialdemokratisk baby”. Det är bra att Göran Persson nu erkänner faderskapet och tar ansvar för babyns framtid.

IP

ARTIKELN HANDLAR OM