ÅSIKT

Tillväxt på tyska

Foto: AP
I morgon inleder den tyska socialdemokratin sin partikongress. Gerhard Schröder måste göra trovärdigt att partiet vill utjämna samhällsklyftorna. Annars växer risken för ett högerpopulistiskt parti även i Tyskland.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ska Siggy Pop frälsa den tyska socialdemokratin?
Brott ska bekämpas mer intensivt, flyktingar får räkna med hårdare tag

Han kallas så i partihögkvarteret Willy Brandt-Haus, den 44-årige Sigmar Gabriel från delstaten Niedersachsen. I boken ”Att våga mer politik” vill Gerhard Schröders kronprins klä sitt parti i en liknande dräkt som brittiska New Labour. Människors lika chanser till utbildning är viktigare än fördelningspolitik via skatterna. Brott ska bekämpas mer intensivt, flyktingar får räkna med hårdare tag.

Kritiker på krigsstigen

Alla ser dock inte Sigmar Gabriel som en frälsare. Den välorganiserade vänstern inom partiet är på krigsstigen. Kritiken är särskilt hård mot det alternativa partiprogram som Gabriel lagt fram tillsammans med ett dussintal andra yngre förmågor. Grundläggande värderingar om rättvisa saknas, heter det.

Den inre splittringen är ett tecken på socialdemokratins kris. I morgon öppnar Gerhard Schröder partikongressen i Bochum, mitt i Ruhrområdet. Hur ska opinionssiffrorna vändas uppåt från dagens usla 25 procent? Får förbundskanslern ett öppet mandat för kompromisser med oppositionen om reformpaketet Agenda 2010?

Den tyska ekonomin står och stampar, arbetslösheten är hög, budgetunderskottet bryter mot reglerna i EU:s stabilitetspakt. Gerhard Schröders tillväxtsatsning har fått hård kritik från fackligt håll. Det handlar för mycket om skattesänkningar och sänkta bidrag, menar man.

Det blev inte lättare när partisekreteraren Olaf Scholz i våras sa att begreppet ”social rättvisa” är föråldrat. Gerhard Schröder tvingades förklara att rättvis fördelning visst är viktigt och ska finnas med i det nya partiprogrammet.

Missnöjet jäser bland medlemmarna efter alla besparingsförslag. ”Var är partiets hjärta?” frågar man. Det centrala dokumentet på kongressen, ”Vår väg inför framtiden”, ger knappast svar på sådana existentiella frågor.

Huvudnumret är en storsatsning på utbildning och barnomsorg. Den får applåder, men debatten blir het om enskilda åtgärder i den ekonomiska politiken. Ska de arbetslösa få sämre ersättning, som partiledningen vill? Bör företag som inte tar fram praktikplatser betala en extra skatt, i enlighet med vänsterns förslag?

Det handlar om framtidstro

Även om Gerhard Schröder får stöd av partikongressen för sin linje så är det långt till en valseger 2006. För att klara det räcker det inte med att konjunkturen vänder. Det behövs också visioner som kan inspirera, förena fackföreningar och socialdemokrati igen, göra det trovärdigt att partiet vill utjämna samhällsklyftorna. Annars växer risken att ett högerpopulistiskt parti vinner framgång även i Tyskland.

Tillväxt är mer än förändrade skatter och bidragssystem. Det handlar också om människors framtidstro och sammanhållning. Då räcker det inte med blåkopior av New Labours program och frälsare från Niedersachsen.

ME

ARTIKELN HANDLAR OM