ÅSIKT

Spritlobbyn härskar i örådet

Mutskandalen i Systembolaget är ingen såpopera.

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
MÅSTE FÅ CHANSEN Vd Anitra Steen och styrelsen har ansvar för att reda upp mutskandalen. Det bör de få chansen att göra. Foto: MAGNUS WENNMAN

Såpopera har den kallats, skandalen i Systembolaget. Det är ingen bra beskrivning. Det som hänt i det statliga alkoholmonopolet är nämligen allvarligt, på riktigt.

De senaste veckorna har exemplen staplats på varandra. Uppgifter om lyxresor har varvats med avslöjanden om väl inarbetade system där butikschefer fått bonus för att manipulera statistiken eller skylta med vissa varor och anställda som stjäl ur kassorna.

Korrupt kultur

Den kultur som utvecklats inom Systembolaget och de bolag som levererar alkoholen tycks i stora stycken genomsyras av korruption. Sedan tre ledande företrädare för företaget, bland dem personalens representant i styrelsen, stängts av efter avslöjanden om bjudresor når skandalen nu ända in i företagsledningen.

Fortfarande väntar vi dessutom på hela bilden av skandalen. Inte minst leverantörernas roll återstår att belysa. Det gäller också statliga Vin&Sprit. Om representanter för ett statligt bolag mutar representanter för ett annat måste det vara ett svårslaget rekord i dubbelmoral.

Lätt att ta poäng

Det är inget oskyldigt skådespel utan ännu ett skrämmande exempel på hur ansvar och moral eroderat. På den punkten skiljer sig inte Systembolagsskandalen från tidigare skandaler kring bonussystem, pensionsvillkor och missbrukade representationskonton.

Skandalen är också som skapad för den sorts politiker som lever för att knipa billiga politiska poänger. Naturligtvis ska vd:n Anitra Steen granskas. Att hon är sambo med statsministern har däremot knappast med saken att göra.

I kraven på att företagsledning och bolagsstyrelse ska tvingas avgå kan också dölja sig ett indirekt budskap till andra statliga företagsledningar. Det skulle lätt kunna uppfattas som en bestraffning för att missförhållandena avslöjats och blivit offentliga. Så länge problemen sköts diskret hörs inga krav på huvuden på fat.

Monopolet ifrågasatt

Det vore att skicka helt fel signaler. Styrelsen och vd:n har ansvar för att reda upp situationen. Det bör de få chansen att göra.

Men framför allt har missförhållandena inom Systembolaget kunnat användas av motståndarna till det svenska distributionsmonopolet på alkohol.

Kraven på en avreglering av alkoholhandeln har inte uppstått på grund av de avslöjade skandalerna. Tvärtom, argumenten är kända sedan länge. Monopolet ska bort, oavsett vilka effekter det får på tillgänglighet, ungdomsfylleri och total konsumtion.

Mutskandalen har blivit den perfekta förevändningen för att åter föra fram gamla krav på en liberalare alkoholpolitik. Det är det verkligt allvarliga i den pågående affären.

IP