ÅSIKT

Budskapet skrivs i blod

Det finns grupper som aldrig kommer att acceptera ett samarbete mellan Europa och Mellanöstern

Foto: PRESSENS BILD
terrorns offer Skadade människor evakueras efter bombattacken mot en bank.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Minst 27 döda och över fyrahundra skadade. Bilder av blödande människor, krossade fasader och söndertrasade bilvrak. För andra gången på en vecka kommer fruktansvärda rapporter från Istanbul, tiomiljonersstaden på gränsen mellan Europa och Asien.

I lördags riktades attackerna mot två synagogor. I går var målen brittiska. En bank och konsulatet drabbades. Bland de döda finns den brittiske konsuln.

I båda fallen är det budskap extremisterna skrivit i blod alldeles tydligt.

Attentaten slår blint

De kommer aldrig att acceptera ett förtroendefullt samarbete mellan Mellanöstern och Europa. För extremisterna blandas avskyn för de egna regimernas misslyckanden med en fiendebild där sionism, brittisk kolonialhistoria och turkisk nationalism flyter samman till en konspiration.

Från London kommer uttalanden från toppmötet mellan Bush och Blair. Iraks befolkning är befriat och går mot en ljusare framtid. Terrorn kommer att bekämpas och besegras.

Terroristernas svar känner vi.

För terroristerna spelar det ingen roll att attentaten slår blint. Liksom i lördags är många av gårdagens offer muslimska Istanbulbor.

Bomberna hotar den turkiska demokratiseringsprocessen. Historien präglas av militärstyre och förakt för mänskliga rättigheter. I dag står demokratiska och mänskliga rättigheter högt på dagordningen, delvis som ett resultat av EU:s påtryckningar. Frågan är hur mycket våld det turkiska folkstyret tål.

Precis som efter lördagens attentat kommer det att spekuleras i vilken roll internationella terrornätverk har spelat och blickarna kommer att vändas mot al-Qaida.

Sannolikt finns det ett sådant samband. Det betyder inte att aktionen behöver vara del av en detaljstyrd strategi.

Terroristerna måste bekämpas

Den – så här långt misslyckade – jakten på ledare som Usama bin Ladin och Mulla Omar har motiverats med föreställningen att terrororganisationerna är centralstyrda kommandostrukturer. Den bilden kan mycket väl visa sig vara felaktig.

Militanta muslimska grupper vars medlemmar ofta slagits som frivilliga i Afghanistan, Tjetjenien eller Kashmir finns i dag runt om i världen. De kommer inte att upphöra med sin verksamhet för att enstaka ledare grips.

De övertygade terroristerna måste bekämpas med polisiära metoder. Det är ett gemensamt intresse för världssamfundet. Terrorn som fenomen bekämpas dock bäst med politiska medel. Utveckling, ekonomiskt och politiskt, är de viktigaste medlen för att isolera extremisterna. Det är i människors desperation som terrorismen har sin grogrund.

IP