ÅSIKT

Ingen väg tillbaka

I förhållande till direktörernas inkompetens är rapporten betydligt mer förstående

Foto: URBAN ANDERSSON
SKONINGSLÖS Advokat Otto Rydbecks rapport är skoningslös mot Skandia-direktörernas girighet.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Så har den då kommit, advokat Otto Rydbecks rapport om tillståndet i försäkringsbolaget Skandia. Det är ingen munter läsning. Skandiadirektörerna har på egen hand lyft av taken på bonusprogrammen, lagt till extra utdelningar på hundratals miljoner och dessutom dolt verkligheten för styrelse och ägare.

Direktörerna med Lars Ramqvist och Lars-Eric Pettersson i spetsen har dessutom beställt fram lägenheter till sig själva och sina familjer. Lägenheter som sedan lyxrenoverats medan räkningen har gått till försäkringstagarna.

Inleder förundersökning

Överåklagare Christer van der Kwast kommer att inleda en förundersökning. Skandia kräver skadestånd av Lars-Eric Pettersson, Ulf Spång och Ola Ramstedt och avgångsvederlagen stoppas.

Medan direktörerna plundrat bolaget har revisorer och styrelse lugnt lutat sig tillbaka. Rydbeck konstaterar stilla att revisorerna, som i vart fall delvis kände till bristerna i redovisningen, borde ha påtalat detta för styrelsen.

Det kan man tycka.

Bonniers vd Bengt Braun lämnade posten som styrelseordförande i Skandia igår. Något annat var inte möjligt. Braun, som suttit i Skandias styrelse sedan 1989, har försökt ta företaget tillbaka till tiden före skandalerna. Nu är det uppenbart att det inte lyckats. Det finns ingen väg tillbaka för Skandia, och knappast heller för Bengt Braun.

Kraven på att han ska lämna posten som koncernchef för Bonniers kommer att växa i styrka. Skulle Braun få sparken kan fallskärmen, över 100 miljoner kronor, möjligen dämpa fallet.

Av samma skäl måste rimligen också Brauns kandidat till vd-posten, Hans-Erik Andersson, kliva av. Andersson har redan innan han tillträtt lyckats trassla in sig bonusaffärer. Det är knappast vad Skandia idag behöver.

Otto Rydbecks rapport är skoningslös mot direktörernas girighet. Lars Ramqvist, till helt nyligen en inflytelserik opinionsbildare, och de andra kläs bokstavligen av. Det som avslöjas är ett skamlöst gynnande av egennyttan.

Rättslig prövning

I förhållande till direktörernas inkompetens är rapporten betydligt mer förstående. Rydbeck menar inte att det finns anledning att ifrågasätta de interna affärerna mellan moderbolaget och Skandia Liv.

Därmed kvarstår frågorna från försäkringstagare som undrar hur deras pensionspengar kunde försvinna. Arne Ruth som företräder föreningen grupptalan mot Skandia förklarade också genast att föreningen går vidare i sina försök att få till stånd en rättslig prövning.

Otto Rydbeck har möjligen skrivit det sista kapitlet om girigheten i Skandias direktionsvåning, men han har knappast avslutat Skandia-affären.

IP