ÅSIKT

Klart Sharon och Al Batch är förbannade

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tidigt i går morse genomförde israeliska trupper en raid i Ramallah på Västbanken. De dödade tre soldater från Hamas och en nioårig pojke. Över 60 personer blev hemlösa när de israeliska soldaterna sprängde deras hyreshus i luften. De boende fick 15 minuter på sig att evakuera byggnaden.

Anfallet genomfördes bara några timmar innan en grupp israeliska och palestinska förhandlare träffades i Genève för att skriva under en alternativ fredsöverenskommelse.

Talesmän för den israeliska regeringen förnekade att de båda händelserna skulle ha något med varandra att göra, men det går inte komma ifrån tanken att tidpunkten för angreppet var lite för vältimat för att det ska röra sig om en slump.

Israels premiärminister Ariel Sharon har kraftigt motsatt sig förhandlingarna i Genève och det fredsavtal som presenterades i går.

Den palestinska myndigheten har varit något mer positiv, men varken palestinierna eller israelerna företräddes av några officiella representanter under förhandlingarna.

Som ett brev på posten kom det i går en skur av fördömande reaktioner från fundamentalister på båda sidor.

– Avtalet skadar Israel och kommer bara att göra det svårare att förhandla med palestinierna i framtiden, sade Raanan Gissin, rådgivare åt Ariel Sharon.

– Vi fördömer det så kallade Genèveavtalet. Motstånd är det enda sättet att konfrontera de sionistiska ockupanterna, sade Khaled Al Batch, ledare för Islamiska Jihad.

Båda verkade uppenbart skärrade över att en grupp högt uppsatta israeler och palestinier visat att det går att komma fram till en förhandlingslösning. Om man bara vill. Den palestinska gruppen leddes av Yasser Abed Rabbo, tidigare minister i den palestinska myndigheten. Israelerna leddes av Yossi Beilin, även han tidigare minister. Dessutom visar opinionsundersökningar att överenskommelsen stöds av 53 procent av israelerna och 56 procent av palestinierna.

Klart Sharon och Al Batch är förbannade. De bygger ju hela sitt maktinnehav på idén att det som nu gjorts i Genève inte går att göra.

Överenskommelsen säger att en framtida palestinsk stat ska omfatta Gazaremsan och 97,5 procent av Västbanken. Jerusalem ska vara en blandad stad, under gemensam förvaltning. Israelerna ska utrymma alla bosättningar, utom dem som ligger runt Jerusalem och längs den så kallade Gröna linjen. Palestinierna ger upp kravet på att 3,8 miljoner palestinska flyktingar ska få rätt att återvända till Israel.

Slut på ockupationen, sedan tunga eftergifter på båda sidor. Exakt det som krävs för att göra freden möjlig. Och styrkan i just den här överenskommelsen är att förhandlarna inte backat för detaljerna.

Men samtidigt som bläcket torkade på dokumenten i Genève inledde israeliska myndigheter byggandet av en ny stadsdel i det kontroversiella östra Jerusalem. Projektet strider mot alla internationella avtal, liksom mot den färdplan för fred som bland andra USA ställt sig bakom. Budskapet går inte att missuppfatta. Så länge Sharon håller fast vid sin konfrontationslinje är överenskommelsen från Genève tyvärr orealistisk.