ÅSIKT

Stå fri

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: LARS ROSENGREN
På måndag möter utrikesminister Laila Freivalds sina europeiska kolleger. EU:s säkerhetsstrategi ska diskuteras. Ett militärt EMU föreslås.

Utrikesminister Laila Freivalds har mycket att redovisa inför riksdagens EU-nämnd i dag. På måndag ska hon och hennes kolleger försöka enas om försvarsavsnittet i den nya europeiska grundlagen. Dessutom står EU:s säkerhetsstrategi på dagordningen. Den tål dock inte offentlighetens ljus, på förstasidan har UD stämplat ”hemligt” med röda bokstäver.

Det senaste grundlagsförslaget från det italienska ordförandeskapet vållar skrämselhicka och febril aktivitet inom regeringskansliet. Papperet delades ut förra lördagen, när utrikesministrarna avslutade sitt möte i Neapel.
EU ska ägna sig åt krishantering på FN:s uppdrag, inte åt ett gemensamt försvar.

Medlemsländerna måste ställa upp till varandras försvar mot väpnade attacker. Ett ”militärt EMU” skapas för de länder som satsar ordentligt på militären, utan tydliga skrivningar om att följa FN-stadgan. Dessutom kvarstår den tidigare texten om solidaritet mot terrorism.

Alliansfriheten försvagas

Förslaget sätter Sverige i en svår situation.

Alliansfriheten är en tillgång vid internationella kriser och i arbetet mot kärnvapen. De flesta EU-länder har via Nato lovat USA militär solidaritet mot yttre angrepp. Skulle samma typ av försvarsgarantier föras in i EU försvagas Sveriges alliansfrihet, och vi binds närmare till USA:s farliga utrikespolitik. Dessutom ökar risken att vi dras med vid en konflikt i vårt närområde.

Det är inte en fråga om att ställa upp för våra grannar eller ej. EU är en politisk union där vi dagligen samarbetar med övriga medlemsländer. Sverige har spelat en viktig roll för EU:s utvidgning, för fredsarbetet på Balkan och för mänskliga rättigheter.

Förslagen om EU-försvaret skulle däremot skapa nya spänningar i Europa och en olycklig uppdelning i ett militärt a- och b-lag inom unionen.

Finland har lanserat ett motförslag där länderna har rätt att begära hjälp, men själva kan välja hur de ska stödja ett annat land som blir angripet. Men även en sådan text för in det gemensamma försvaret inom EU:s ram.

I går kväll uppgav TT att den svenska regeringen är beredd att stödja ett sådant förslag. Det vore olyckligt. Det enda raka är att, som i dagens fördrag, hänvisa till att de länder som vill ge varandra försvarsgarantier gör det inom Nato. EU ska ägna sig åt krishantering på FN:s uppdrag, inte åt ett gemensamt försvar. Göran Persson borde också säga ett tydligt nej även till den nya versionen av ett ”militärt EMU”.

Hota med vetot, Persson

Ett litet land bör använda sitt veto med försiktighet. För Sverige är det särskilt svårt efter folkomröstningen om euron. Men det förslag om EU-försvaret som nu ligger på bordet är oacceptabelt.

Det måste regeringen göra klart för EU:s stora medlemsländer. Hota med vetot, Persson!

ME

ARTIKELN HANDLAR OM