ÅSIKT

Demokratin behöver tid

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det finns goda skäl att beklaga helgens sammanbrott på EU-toppmötet i Bryssel. Unionen behöver en bättre grundlag än det senaste, snåriga, Nicefördraget.

En fördel finns det ändå med att det inte blev en uppgörelse. Den svenska regeringen hävdade tidigt att Silvio Berlusconis tidtabell var alltför snabb. Förhandlingarna behöver tid för att resultatet ska bli bra och demokratiskt förankrat.

Det forcerade tempot dagarna före toppmötet tvingade de mindre länderna att backa i viktiga frågor utan att hinna förankra det på hemmaplan. Tyskland, Frankrike och Storbritannien var på väg att diktera resultatet.

Ändrade kurs

Försvarspolitiken är ett sådant exempel. Britterna ändrade plötsligt kurs och ställde de fyra alliansfria länderna i en svår situation. De har i åratal slagits mot att ömsesidiga försvarsgarantier skulle föras in i grundlagen och göra EU till en försvarsunion. Nu var de nära att skriva under ett sådant fördrag, med bara en luddig brasklapp att stödja sin fortsatta alliansfrihet på.

Dessutom pressade de stora länderna på för ett ”militärt EMU”, med hårda kriterier om bland annat höjda försvarsutgifter, och för en text om att EU ”ska” utveckla ett gemensamt försvar.

Kräver dialog

Demokrati kräver tid för dialog och eftertanke. Det är naturligt att EU-ledarna nu vill slå vakt om de kompromisser som nåddes i de hetsiga förberedelserna inför toppmötet. Men ett ännu större problem än fiaskot i Bryssel är EU:s bristande förankring på hemmaplan.

Det gäller även Sverige. Fortfarande finns motsättningarna kvar från folkomröstningen om euron, inte minst inom det socialdemokratiska partiet. Att byta säkerhetspolitik utan ordentlig diskussion vore förödande.

Spelplanen har ändrats. Nu finns det tid för den breda debatt om säkerhetspolitiken som Sverige så väl behöver.

ME