ÅSIKT

Trion stakar ut vägen till jobben

Regeringen och samarbets- partierna tar äntligen i de stora frågorna

Foto: SCANPIX
TAR krafttag Tillsammans med torsdagens uppgörelse om ohälsan betyder gårdagens besked att regeringen tar i de största politiska problemen just nu.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Platsen var noga vald. Inte de traditionella presskonferenslokalerna i Rosenbad utan finansutskottets sessionssal i riksdagen. Det är inte samarbetspartierna som kommer till regeringen. I stället fick statsministern promenera över Riksbron.

Det fanns ett betydande inslag av politisk teater över gårdagens lansering av överenskommelsen om arbetsmarknadspolitiken, utjämningssystemet och infrastrukturen.

– Ekonomisk politik är till stor del en fråga om psykologi, sa Peter Eriksson.

Signal för framtiden

Detsamma gäller säkert politisk samverkan. Gårdagens utspel ska tolkas som en signal för framtiden, inte minst till parterna på arbetsmarknaden som i veckan inledde vårens avtalsrörelse. Samarbetet mellan regeringen och stödpartierna kommer att fortsätta. Det har aldrig fungerat bättre, enligt Göran Persson.

Tillsammans med torsdagens uppgörelse om ohälsan betyder gårdagens besked att regeringen tar i de största politiska problemen just nu.

Omöjligt att vänta

Det gäller jobben där bland annat Ams ska få resurser för en satsning på arbetsmarknadsutbildning. Det är nödvändigt. Den växande arbetslösheten har i praktiken gjort strategin att vänta in en kommande högkonjunktur omöjlig för en socialdemokratisk regering.

Uppgörelsen innehåller nya krav på arbetsgivarna för att bryta segregationen på arbetsmarknaden. Företag med mer än 25 anställda blir skyldiga att upprätta en mångfaldsplan. Integrationen ska upp på dagordningen.

Med uppgörelsen erkänner också regeringen och dess samarbetspartier rikspolitikens ansvar för kommunernas situation. Det blir bland annat mer pengar till det förändrade kommunala skatteutjämningssystem som under hösten varit nära att slita Sverige itu.

Alla utom moderaterna är överens om att det behövs ett utjämningssystem där de kommuner som har mycket högre skattekraft får vara med och bidra. Därför måste förändringar av systemet kunna göras utan orimliga konsekvenser för enskilda kommuner. Nu finns resurserna att dämpa effekterna, framför allt för Norrland och Stockholms landsting.

Nyväckt handlingskraft

Till sist innebär uppgörelsen att satsningen på vägar och järnvägar kan komma igång betydligt snabbare. Det gäller inte minst Mälartunneln genom Stockholm. Som Aftonbladet tidigare konstaterat är det en investering som gynnar hela landet och som är bra för miljön.

Staten kommer att tvingas låna. I gengäld kan nödvändiga investeringar i vägar och järnväg bidra till att dra igång konjunkturen. Det är god ekonomisk politik.

En ovanligt lång höst är över, och kanske ser vi också tecken på en nyväckt politisk handlingskraft.

– Det känns som det åter igen börjar fungera, som att komma tillbaka till vardagen, sa Göran Persson.

IP

ARTIKELN HANDLAR OM