ÅSIKT

Revansch för krigsförbrytare

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Serbiens nyvalda parlament väntas lämna två platser tomma. De är reserverade för Vojislav Seselj och Slobodan Milosevic, för närvarande åtalade vid domstolen i Haag.

Seselj, med förankring i ultranationalism och den fascistlika chetnik-rörelsen, fick se sitt radikala parti bli valets överlägsna segrare. Det vann cirka en tredjedel av parlamentets platser. Med hjälp av Milosevics 20-tal mandat kan radikalpartiet blockera alla viktiga författningsreformer.

Framgångarna för extremnationalisterna följer ett oroande balkanskt mönster. Bosnien och Kroatien har röstat i samma anda. I det underkända serbiska presidentvalet fick Seseljs lakej Tomislav Nikolic flest röster.

Ekonomiskt plågsamt

Säkert är det inte främst längtan efter Storserbien som lockat väljare. De ekonomiska villkoren är plågsamma och arbetslösheten är drygt 30 procent. Den politiskt-demokratiska front som bars fram i protest mot Milosevic har rämnat och dess regering fallit. Zoran Djindjic, premiärministern som en tid förmådde skapa auktoritet, mördades i mars. Under utredningarna inför den nyligen inledda rättegången har Djindjics demokratiska parti kopplats samman med korruption och organiserad brottslighet.

– Haag-rättegången har gynnat Milosevic och nationalisterna, kommenterar en ledande serbisk journalist. Hon menar att Milosevic för inte så få serber symboliserar nationens påtvingade förödmjukelse.

Betydande avstånd

De rivaliserande demokratiska partierna måste försöka bilda regering, fast avstånden är betydande mellan Kostunicas serbiska demokrater, Djindjics gamla parti och de teknokratiska nyliberalerna i G 17. Även om de tre lyckas bilda regering behöver de stöd från Vuk Draskovics monarkister.

Valresultatet försvårar demokratiseringen av Serbien och avskräcker sannolikt både utländska företag och internationella organisationer från investeringar och samarbete. Begripligt men illavarslande. Serbien behöver minst av allt isolering.

OS