ÅSIKT

Två frågor som kan fälla Bush

Kerrys höga siffror så här tidigt i kampanjen betyder tyvärr ingenting

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AP
Frågan om Irak-kriget splittrar det amerikanska folket – och kan hindra president Bush från att återväljas.

Allt pekar på att John Kerry vinner i de flesta av de sju delstater som står på spel i de amerikanska primärvalen.

Enligt tidskriften Newsweeks senaste opinionsundersökning skulle han vinna även över president Bush om det vore val i dag. Kerry får 48 procent. Bush når bara upp till 46.

Det betyder tyvärr ingenting.

Det är nämligen inte val i dag. Det är tio månader kvar, och president Bush är en erkänt skicklig kampanjpolitiker. Han vägleds av Karl Rove, mannen som under sin tid som politisk konsult i Texas förde begreppet ”smutsig kampanj” till helt nya nivåer. Bush har fyllt kassakistorna med motsvarande över en miljard kronor. När pengarna börjar ticka ut som tv-reklam får demokraterna problem, vem de än väljer som utmanare.

Ekonomin ett hinder

Två saker kan hindra Bush från att återväljas.

För det första ekonomin. Under de senaste månaderna har den amerikanska ekonomin återhämtat sig, men inte i den takt presidenten lovade för drygt ett år sedan. Hans väldiga skattesänkningar, sammanlagt på 350 miljarder dollar, har inte gett det tänkta resultatet i form av nya jobb och investeringar. Möjligen för att större delen av skattesänkningarna gick till över- och medelklassen, som hellre sätter pengarna på banken än konsumerar mer.

För det andra Irak-kriget. I den frågan blir det amerikanska folket bara mer och mer splittrat. Ena halvan hatar Bush för att han dragit på sig omvärldens vrede. Andra halvan älskar honom av samma skäl.

Bushs beslut att tillsätta en oberoende undersökningskommission som ska granska varför CIA hade fel om Iraks innehav av massförstörelsevapen tolkas som ett försök att gömma undan hela frågan i en utredning.

I praktiken kan beslutet få rakt motsatt effekt.

Bush öppnar för kritik

Nu erkänner Bush att det inte fanns några bevis för att Saddam Hussein hotade USA. Därmed öppnar han sig för kritik från demokraternas kandidater.

”Jag tror att vi har bevis för att det finns en skillnad mellan vad vi visste när vi gick in och vad vi hittade på marken”, säger hans rådgivare Condoleezza Rice.

Uttalandet är redan en klassiker.

Dessutom har Bushs tidigare finansminister Paul O’Neill anklagat administrationen för att ha fabricerat beslutsunderlaget inför kriget. Han beskriver presidenten som en ”blind man i ett rum fullt av döva människor”.

Bushs kampanjmakare Karl Rove är känd för att vända alla sina politiska motståndares smålögner till sin egen fördel. Det är en viktig del av den metod som kallas ”dirty campaigning”, modellerad till perfektion i ett medielandskap som bryr sig mer om politikernas privatmoral än deras politiska budskap.

Om några månader vet vi hur Rove hanterar det faktum att hans egen kandidat lurat in hela det amerikanska folket i ett krig som ingen vet hur man ska ta sig ur.

JB