ÅSIKT

Svenske mästaren i arrogans sparkad

Foto: BJÖRN LINDAHL
Tack och hej, Lars Ramqvist I går fick han sparken från det sista av sina tunga uppdrag, posten som ordförande i Volvo. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I går träffade näringsminister Leif Pagrotsky och biträdande finansminister Gunnar Lund för andra gången arbetsmarknadens parter för att diskutera etik i näringslivet. Alla är mycket oroade över skandalerna. För dagen ser näringslivets företrädare klädsamt stukade ut. Ebba Lindsö, Svenskt Näringslivs vd, beskrev samtalen som ”konstruktiva”.

I verkligheten händer dock inte så mycket. Samhällets krav, till exempel på en öppen redovisning av ledningens förmåner, har snarare fungerat som bränsle när direktörerna förhandlat sina löner. Nu vill Pagrotsky ha en lag om att ledningens ersättning ska fastställas av bolagsstämmorna.

Frågan är om det räcker.

Aktieägarna krävde svar

Skandias bolagsstämma i förra veckan skulle bli en stillsam tillställning.

Frågorna om hur bolaget kunde köras i botten skulle sopas under mattan.

Det fungerade inte riktigt. De omkring tusen aktieägarna krävde att få ställa sina frågor och ledningen kunde inte göra annat än huka.

Bolagsstämmor förvandlade till massmöten för rättvisa! Så var det nog inte tänkt att den egendoms-ägande demokrati som liberalerna talade om skulle fungera.

Ändå är de små aktieägarnas vrede till sist lika maktlös som allmänhetens eller de anställdas.

På väg ur skuggorna?

Just därför är det intressant att de institutioner som förvaltar det kapital som sparas av vanliga löntagare, för att till exempel betala kommande pensioner, kanske är på väg att kliva ut ur skuggorna.

Skandia-affären började rullas upp – det är faktiskt det uttryck som känns mest naturligt – sedan AP-fonden och Tomas Nicolin slog larm. Tillsammans med andra representanter för stora institutioner som förvaltar löntagarnas pengar har Nicolin dessutom ställt krav i samband med kampen om ordförandeposten i Skandia.

Förtroendet är slut

I går fick affären ännu ett efterspel. Lars Ramqvist fick till slut sparken också från det sista av sina tunga uppdrag, posten som ordförande i Volvo. Det är inte länge sedan Ramqvist, som måste vara svensk mästare i arrogans, försökte utöva utpressning på hela det svenska samhället. Nu har flera stora aktie-ägare förlorat förtroendet för Ram-qvist. I synnerhet gäller det svenska institutioner.

Kanske ser vi början på ett aktivt ägande från de stora fonder som förvaltar våra gemensamma sparpengar? Till att börja med skulle det kunna innebära en verklig kraft bakom kraven på en högre moral i näringslivet. På lite längre sikt kanske vi får ett alternativ till spekulationsekonomin.

Det vore verkligen välkommet.

IP

ARTIKELN HANDLAR OM