ÅSIKT

Sverige får beröm – Stockholm kritik

Foto: Ulf Höjer
Missnöjd med huvudstaden Göran Persson levererade besk kritik till Stockholms politiker. Han menar att de har mycket att lära av Göteborg för att nå breda lösningar för att få fart på tillväxten.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Utan Stockholm som draglok blir det inte tillväxt i hela Sverige. Just nu är det dock inget vidare drag i huvudstaden.

Politikerna deppar och skyller på det kommunala skatteutjämningssystemet som suger skattekraften ur staden och länet. Kommunalskatterna skjuter i höjden, bostadsbyggandet är lamslaget, högskoleplatserna är för få, internationella konferenser som sätter Stockholm på världskartan kostar bara dyra polisresurser, trafikproblemen ökar, trängselavgifter skapar ”krig” mellan partierna.

Problemen radades upp när deltagarna i Partnerskap för tillväxt Region Stockholm samlades till konferens i huvudstaden i går.

Något fattas

Är det synd om Stockholm? Om Stockholmsregionen som har de största, bästa och mest varierade förutsättningarna för tillväxt i hela landet?

Vad gör Göteborg och västkusten till ekonomiskt draglok och Stockholm plötsligt till släpkärra efter 15 år av tillväxt med 50 procent? Arbetsmarknaden i Stockholms-regionen är unik, den privata sektorn utgör 50 procent, sysselsättningsgraden är hög, ingenstans finns så starka forsknings- och utvecklingsresurser samlade, it, telekom och biotec är i världsklass, innovations- och investeringsklimatet likaså. Mångfalden, tillgången på arbetskraft och unga generationer är stor.

Är det sisun som fattas?

Besk kritik

När kommunalrådet från Katrineholm, numera statsministern från Stockholm Göran Persson intog talarstolen inför de flera hundra mäktiga beslutsfattarna från Storstockholm, var det snarare besk kritik än nya stöd som levererades.

– Det ser ut som om de har lättare att komma fram till breda lösningar i Göteborg, sa Persson och fortsatte:

– Tillväxt kräver långsiktighet, planer och utvecklingsprogram som man kan lita på, och det kräver breda majoriteter som håller över flera mandatperioder. Det borde även ni i Stockholm tänka på.

Stockholmarna fick också en uppsträckning för sitt usla bostadsbyggande. Bristen på bostäder är ett hinder för ny arbetskraft och fler studenter, och utan studentbostäder inga fler högskoleplatser, löd beskedet.

Utanförskapet i invandrartäta kommuner och bostadsområden är en annan svaghet. Barn som växer upp i hem där man inte talar svenska och som lätt misslyckas i skolan. Utbildade som går utan jobb trots att det är där som framtidens arbetskraft måste hämtas. Där finns en rikedom och tillväxtpotential som Stockholm lika lite som Sverige lyckas ta tillvara.

Sunda statsfinanser

I går fick Sverige dock beröm av OECD för sina sunda statsfinanser och hyggliga tillväxt under lågkonjunkturen. Samstämmiga rapporter säger också att ekonomin nu vänt uppåt i USA, Europa, Tyskland och Sverige. Stämmer det kommer Stockholm att snabbast dra nytta av uppgången – men det löser inte strukturproblemen. Dem måste stockholmarna och deras politiker klara själva – precis som de gjort i Göteborg.

LA

ARTIKELN HANDLAR OM