ÅSIKT

Perssons val

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: MIKAEL GUSTAVSEN

Under ett halvt år har Byggnads avdelningar i Skåne besökt över 400 arbetsplatser för att kartlägga förekomsten av utländsk arbetskraft och samtidigt informera om det svenska facket.

I går presenterade de sin rapport.

Förmedlings- och bulvanföretag påverkar redan i dag hela den skånska byggarbetsmarknaden. Småföretagare är oroliga för illojal konkurrens.

Enligt Byggnads beräkningar omsätter verksamheten över en miljard kronor bara i Skåne. Också stora och etablerade företag använder tveksamma förmedlingsföretag.

Oron kan inte viftas bort

Var tredje arbetsplats som besöktes var helt eller delvis bemannad med utländsk arbetskraft, antingen helt illegal eller som fiktiva egenföretagare.

Det går inte att vifta bort byggnadsarbetarnas oro. Effekterna av internationaliseringen är högst påtagliga, och det finns ingenting som talar för att de skulle bli mindre efter utvidgningen av EU den 1 maj.

En av de slutsatser som rapportens författare drar är att det krävs fackliga ansträngningar för att organisera den utländska arbetskraften. Det är lätt att hålla med.

Backar upp regeringen

Byggnads anser också att Sverige bör utnyttja möjligheten att införa övergångsregler för att undvika störningar på arbetsmarknaden. Resultaten av undersökningen skulle alltså backa upp regeringens nya linje i frågan.

I verkligheten kan det dock vara precis tvärtom. I riksdagen kan regeringen tvingas välja mellan övergångsregler och att genomföra förändringar som kan trygga ordning och reda på arbetsmarknaden.

Efter det att regeringen deklarerat att den kommer att föreslå övergångsregler har reaktionerna från framför allt moderater och folkpartister varit försiktiga. Företrädare för de båda partierna har antytt att de kan vara intresserade av åtgärder för att undvika missbruk av de sociala trygghetssystemen.

Löser inte problemet

Det skulle i så fall trygga en stabil parlamentarisk majoritet i frågan.

Problemet är bara att det inte löser dagens problem på arbetsmarknaden, något som också LO:s styrelse konstaterade i går. Moderater eller folkpartister är knappast intresserade av regelförändringar som stärker fackets ställning.

Parallellt med regeringsutspelen för LO och miljöpartiet framgångsrika samtal om förändringar på arbetsmarknaden.

Ett bättre alternativ

Miljöpartiets uttalade mål är att stoppa förslaget om övergångsregler på arbetsmarknaden.

Priset skulle vara att gå de fackliga kraven om ordning och reda till mötes.

Om samtalen leder till resultat tvingas socialdemokraterna välja. En uppgörelse med moderater och folkpartister om övergångs-

regler för att stänga ”sociala turister” ute eller en överenskommelse med vänstern och miljöpartiet om att långsiktigt stärka löntagarna på den svenska arbetsmarknaden.

Det valet borde inte vara så svårt.

IP

ARTIKELN HANDLAR OM