ÅSIKT

”Viktigast är att sparka ut Bush ur Vita huset”

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Mark Shands höjer sin skylt mot taket på Hyperlink Café. Han har skrivit med en grön tuschpenna mot det vita underlaget: ”Bobby Kennedy is alive.”

Bobby Kennedy lever.

Några sekunder senare kommer John Edwards in genom dörrarna till kaféet. 2000-talets Kennedy. Det är många som gör den jämförelsen i dag. Samma tvålfagra utseende. Samma begåvning som talare. ”Till och med bättre än Clinton”, om man ska tro den förre presidentens egen rådgivare, James Carville.

Han är nästan en timme försenad och det är stekhett i lokalen. De 500 i publiken, mest studenter från Virginia State University, jublar och sträcker sig framåt för att skaka hand med Edwards. Han greppar en mikrofon och ställer sig på en stol mitt i lokalen.

Edwards talar om klassklyftorna i det nya USA. Ja, han använder inte just det ordet, men innebörden är densamma. Med sin släpiga sydstatsdialekt säger han att USA har delats i två delar, de som har och de som inte har.

En majoritet av befolkningen har höga löner och lever ett bekymmersfritt liv med tillgång till sjukvård och utbildning. En annan grupp, en växande minoritet, saknar sjukförsäkring och fast jobb.

– 35 miljoner människor i USA lever i fattigdom, säger Edwards. Ni måste ge mig chansen att utmana Bush och göra det här landet till en bättre plats att leva på. Om ni ger mig den chansen, ska jag ge er Vita huset.

Mark Shands tar av sig sin basebollkeps och höjer både den och den vita skylten ännu högre mot taket.

– Jag är själv arbetslös, säger han när vi får en pratstund efter mötet. Jag jobbade som ingenjör i tio år, men fick sparken förra året. Nu finns det inga jobb att söka, om man inte vill vända hamburgare på McDonalds. Men där räcker lönen inte ens till hyra och mat.

Edwards vill framstå som en man av folket och missar aldrig ett tillfälle att berätta om sin far, som var gruvarbetare i South Carolina. Själv har han gjort en lysande karriär som advokat och senator.

I Virginias primärval i kväll kommer han troligen tvåa efter John Kerry, numera den självklare utmanaren till Bush.

– Jag begriper att Edwards inte kommer att vinna, säger Shands, men det spelar inte så stor roll. Det viktigaste är att sparka ut Bush från Vita huset. Hans ekonomiska politik har varit en katastrof och han har skickat amerikanska soldater i krig utan anledning. Kerry som president och Edwards som vice president. Det vore mitt drömteam.

Shands representerar den ena halvan av USA:s väljare. Den som avskyr Bush.

Den andra halvan älskar honom. För kriget i Irak. För skattesänkningarna. För att han förskjutit hela det politiska fältet åt höger.

Det är kanske det mest hoppingivande med framgångarna för Edwards, liksom för Howard Dean innan han förlorade tempot i sin kampanj. De visar att det finns alternativ i amerikansk politik.

Jesper Bengtsson