ÅSIKT

Hur ska EU-nej rädda Östersjön?

1 av 2 | Foto: LARS ROSENGREN, JOACHIM LUNDGREN
Problemet Inför valet 2002 skrev Maria Wetterstrand ett utmärkt program för att skydda Östersjöns miljö. Det är bara ett problem. Många av åtgärderna faller utanför det EU kallar miljöpolitik, där de gröna accepterar överstatlighet.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

16 februari 2004. Det är långt från Eskilstuna till Rom. Åtminstone om man är miljöpartist.

EU stod inte högt i kurs på helgens kongress i S:t Eskilsgymnasiet. En klar majoritet av de gröna röstade för att Sverige ska lämna unionen. Det blir nu det första budskapet i plattformen inför valet till Europaparlamentet.

Hur ska Maria Wetterstrand och den övriga partiledningen förklara det när de möter sina europeiska syskonpartier i Rom nästa helg? Tillsammans har de ju nyss skrivit ett valmanifest med ett betydligt mer EU-positivt budskap.

Gräsrötternas dom blev hård

Vi måste börja se unionen som ett verktyg och inte bara som ett hot, har några svenska gröna dristat sig till att säga. Gräsrötternas dom blev hård. Paulo Silva petades ned till 25:e plats på listan över kandidater.

Kongressen i Eskilstuna räknade samtidigt upp en lång rad frågor som kräver europeiskt samarbete. "Det är ett radikalt program för jämställdhet, handelspolitik och miljöpolitik", kommenterade Eva Goës som är andranamn på listan. Miljöpartiet vill också göra EU:s asylpolitik mer generös och stärka konsumenternas ställning.

På alla områden utom miljön ska dock varje land ha vetorätt. Kanske valtaktiskt klokt för att locka dem som inte litar på "de där i Bryssel". Förödande i praktiken för de sakfrågor som miljöpartiet säger sig vilja värna.

Hur ska det gå till att få bort handelshinder mot tredje världen om ett enda land kan blockera besluten? Vem tror att asylpolitiken blir bättre för att Silvio Berlusconi och hans gelikar har vetorätt?

Inför valet 2002 skrev Maria Wetterstrand ett utmärkt program för att skydda Östersjöns miljö. Det är bara ett problem. Många av åtgärderna faller utanför det EU kallar miljöpolitik, där de gröna accepterar överstatlighet. Dagens arbete för hållbar utveckling handlar om att förändra jordbruk, energi och transporter. Det är inte trovärdigt att ge varje EU-land rätt att blockera sådana förslag och samtidigt säga sig värna havsmiljön.

Starkt EU-motstånd

Kongressen i Eskilstuna visar att motståndet mot EU är starkt bland partiaktivisterna. Det blir inte lätt att lägga om kursen, även om delar av ledningen skulle vilja svänga efter valet i juni och stryka utträdeskravet i översynen av partiprogrammet.

Därmed befinner sig "realisterna" inom partiet i ett dilemma. I längden håller inte dagens position som stödparti till socialdemokratin. Statsrådsposter blir dock inte aktuella utan en omprövning av synen på EU. Det gäller även om det skulle bli en borgerlig regering efter valet 2006.

Besluten i Eskilstuna är oförenliga med de europeiska grönas plattform. De kan också visa sig ödesdigra för miljöpartiets plats i svensk politik.

ME