ÅSIKT

Greklands kosmopolitiska underbarn

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Papandreou känns som en av oss, sa statsminister Göran Persson när han nyligen besökte Kreta för att ge de grekiska socialdemokraterna Pasok draghjälp i valrörelsen.

Persson talade om Pasoks nye partiledare, Georgos Papandreou. Den grekiska politikens kosmopolitiska underbarn. Mannen som kunde ha varit amerikan (hans mamma var från USA) eller britt (hans första fru var från Storbritannien) eller svensk. Under diktaturen i Grekland levde han i Sverige tillräckligt länge för att kunna söka om medborgarskap.

I den grekiska valrörelsen har hans blandade bakgrund gjort honom till måltavla för konservativa präster, som ifrågasatt om han är en ”sann” grek.

Själv beskriver Papandreou mångfalden som en fördel.

– Vi har alla en uppsättning olika identiteter, men det är oviktigt. Det som spelar någon roll är att dina åsikter respekteras, sa han nyligen i en intervju i tidningen The Guardian.

Papandreou, som är son till den tidigare premiärministern Andreas Papandreou, har i flera år varit Greklands populäraste politiker.

Som utrikesminister har han moderniserat sitt lands relationer med omvärlden. Han stödde aktivt den demokratiska oppositionen i Serbien mot Milosevic. Han öppnade för samtal med ärkefienden Turkiet och har varit drivande i förhandlingarna om en lösning på konflikten på Cypern, som inom kort kan leda till att Cypern åter blir en nation.

Hans Turkietpolitik var ett enormt risktagande, som stärkte honom.

Pasok hoppas på en Papandreou-effekt.

När han tog över ledarskapet för drygt en vecka sedan låg partiet under med fem procent. Allt talade för att det konservativa Ny demokrati skulle ta över makten. Nu knappar Pasok in på försprånget, och valet är först den 7 mars.

Den som vinner valet ställs inför väldiga problem. Under hela 1990-talet har Grekland följt rekommendationerna från Bryssel och avreglerat och privatiserat sin ekonomi. Den grekiska ekonomin växer, men en stor del av tillväxten lämnar landet. Mer än 10 miljarder kronor varje år, och bara 500 miljoner strömmar tillbaka in landet i form av utländska investeringar. Resultatet har blivit kraftigt ökade priser, men fortsatt låga löner och påvra levnadsförhållanden.

Samtidigt är Grekland ett av EU:s mest korrupta länder. Båda de stora partierna köper röster med löften om pengar och förmåner. Höga tjänstemän, journalister och partifunktionärer låter sig villigt mutas. För fyra veckor sedan fick en minister i regeringen sparken för att han försökt smyga igenom en lag som skulle gjort det möjligt för ett mäktigt byggföretag att exploatera ett naturreservat i norra Grekland.

Papandreou har vigt sin politiska gärning åt att motarbeta den ingrodda politiska kulturen. Hans valkampanj präglas av formuleringar om ”öppenhet”, ”deltagande demokrati” och ”en stat som arbetar för sina medborgares bästa”.

Han känns som en av oss, sa Persson.

Grekerna ser nog helst att han förblir en av dem.

Jesper Bengtsson