ÅSIKT

Vänstern tillbaka på ruta ett igen

Foto: ULF HÖJER
Lars Ohly kommer att väljas till vänsterpartiets nya partiledare under partiets kongress som startar i dag. Men är Ohly mannen som kan sätta partiet på rätt spår igen?
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När Ulla Hoffmann i dag inleder vänsterpartiets kongress i Folkets hus i Stockholm avslutar hon samtidigt sitt vikariat som partiledare. Det har gått ett drygt år sedan en motvillig Gudrun Schyman tvingades inse att partiet till sist tappat tålamodet. Det har inte varit lätta månader.

Partiet hörde visserligen till segrarna i folkomröstningen om EMU och samverkan med regeringen ger sannolikt dagens vänsterparti ett större politiskt inflytande än partiet haft någon gång i sin historia. Ändå är det gångna året på sätt och vis förlorat.

Vänsterpartiet var på väg. På väg mot en etablerad och konstruktiv roll i svensk realpolitik, på väg att göra upp med den dubbelhet som uppstår mellan en flödande retorik och en faktisk politisk realitet.

I stället har det blivit allt mer av de vanliga bortförklaringarna. När appellerna inte anpassas till verkligheten slutar det ofta med anklagelser om svek.

Rubrikerna har handlat om interna motsättningar, nu senast illustrerat av striderna i ungdomsförbundet. Vi har dessutom kunnat följa den stundtals farsartade kavalkaden av ordförandekandidater.

Vänsterpartiet behöver en nystart. Kongressen vore ett perfekt avstamp.

I stället riskerar det att bli en sömnig föreställning.

Partiledarvalet är avgjort. Inte bara därför att Lars Ohly har ett massivt stöd utan också därför att han i praktiken saknar medtävlare.

Ingen av de kandidater som passerat medan Ohly fortfarande svarade nej har framstått som tänkbar partiledare.

En fortsättning under Hoffmanns ledarskap är knappast ett alternativ och den ende som möjligen kunnat matcha Ohly, EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt, har varit konsekvent i sitt nej. Han finns inte ens med i diskussionerna inför valet till partistyrelse.

Ohly är alltså ohotad, men frågan är om han är mannen att sätta vänsterpartiet på spåret.

Till skillnad från partiledarvalet lär valet av partistyrelse bli en fråga om rösträkning. Utslaget förändrar dock knappast partiets framtid.

Kongressen kommer sannolikt att revoltera mot förslaget till partiprogram, i vart fall i frågan om Sveriges förhållande till EU. Programkommissionen anser försiktigtvis att EU borde ersättas av ett mellanstatligt samarbete. I en sådan process, om den inträffar, skulle ett svenskt utträde spela en roll.

Det är ingen djärv gissning att ombuden vill ha mer än så. Ett uttalat krav på svenskt utträde snarast är alltså att vänta, även om vänsterpartiet därmed marginaliseras.

Lars Ohly riskerar att ta över ett parti som åter befinner sig på ruta ett.

IP

ARTIKELN HANDLAR OM