ÅSIKT

Pappa, kom hem

Hög tid att förändra föräldrapengen till en individuell försäkring

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: PRESSENS BILD
En föräldraförsäkring som delas helt igenom lika mellan mamman och pappan skulle vara en stor framgång för jämställdheten.

26 FEBRUARI 2004. "Föräldraförsäkringen bör utvecklas i riktningen att en tredjedel viks åt pappan, en tredjedel åt mamman och en tredjedel går att överlåta mellan föräldrarna", sa LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin på fackförbundet HTF:s seminarium "Pappa, kom hem" i går.

LO:s styrelse sa i måndags ja till en mer individuell föräldraförsäkring. Styrelsen beslutade bifalla en motion till sommarens LO-kongress om att antalet pappamånader bör utökas.

Ger eko i arbetslivet

HTF driver frågan om att ett jämställt arbetsliv hör samman med ett jämställt familjeliv. Förbundsordförande Holger Eriksson skrev för ett år sedan en uppmärksammad debattartikel i DN tillsammans med Jämo Claes Borgström och forskaren Roger Klinth. "Om ansvaret för barnen delades lika skulle förutsättningarna för både jämställda löner och för kvinnors karriärutveckling förbättras", skrev de.

Utformningen av föräldraförsäkringen är central. Den är i dag konstruerad så att mamman och pappan har var sin individuell del på två månader. Resten kan skrivas över på den ena föräldern. Det blir nästan alltid på kvinnan.

Förlegade könsroller

Varför anses det lämpligt att överföra ledigheten i föräldraförsäkringen men inte i semestern? Förlegade könsroller ligger bakom detta. Barn och familj anses vara i huvudsak kvinnans ansvar. Fortfarande betraktas mannen som familjeförsörjaren som ska verka i arbetslivet.

Margareta Winberg ville som jämställdhetsminister ändra på detta. Under valrörelsen 2002 antydde hon på debattplats i Aftonbladet att en reform var på gång i riktning mot en individuell föräldraförsäkring. Statsminister Göran Persson undertecknade också denna debattartikel.

Inget har tyvärr hänt efter valet. Tvärtom har familjeminister Berit Andnor förklarat att hon är tveksam till en kvoterad föräldraförsäkring.

Så trist.

Framgång för jämställdheten

Till HTF-seminariet var Ingólfur Gíslason från Islands jämställdhets-center också inbjuden. Island har infört just modellen där en tredjedel av föräldraledigheten går till mamman, en tredjedel till pappan och resten kan de dela hur de vill. Den betraktas som en stor framgång för jämställdheten.

Sverige borde snarast ta detta första steg för att på sikt genomföra en helt igenom delad föräldraförsäkring som speglar den moderna familjen med individuellt föräldraansvar.

Heder åt HTF som tar jämställdheten på allvar. När ska jämställdhetsminister Mona Sahlin se till att Winbergs tankar blir regeringspolitik?

HK