ÅSIKT

Ön Gud glömde

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: SCOTT OLSON / GETTY IMAGES
risk för krig – då utryms högkvarteren En amerikansk vakt ser på när ”icke nödvändiga” medarbetare från FN och utländska ambassader evakueras från FN:s högkvarter i Port au Prince på Haiti.

För bortåt fyrtio år sedan publicerade Graham Greene romanen ”Komedianterna”, en för honom ovanligt entydigt fördömande bok om den USA-stödda Duvalier-klanens vanstyre och ekonomiska utplundring av Haiti.

Baby Doc Duvalier flydde till franska Rivieran och 1990 valdes Jean-Bertrand Aristide till president i landets enda demokratiska val. Aristide, med sin förankring i befrielseteologi och sin breda akademiska utbildning, betraktades som ett hopp för öns utfattiga och förtryckta befolkning – den diskriminerade underklass som bokstavligen bär på arvet från slavtiden.

Krossad efter 7 månader

Efter sju månader krossades Aristide av en militärkupp och nytt skräckvälde etablerades. Amnesty räknar till 5 000 politiska mord under åren 1991–94.

När Aristide på nytt erövrade makten 1994, med Bill Clintons och USA-militärens hjälp, kunde en ny reformpolitik bli möjlig. Tio års praktik dementerar dessvärre förhoppningarna. Det materiella eländet, förstärkt via västvärldens sanslösa sanktionspolitik, förenas med politisk och social anarki. Medellivslängden sjunker. Sjukvården är, trots visst kubanskt stöd, katastrofal. Varken näringsliv eller elementär statsapparat fungerar.

Vann val efter fusk

Aristide vann valet 2000 efter uppenbart valfusk. Han eller kretsarna kring honom har satt i scen en rad politiska mord.

Robert Fatton, född på Haiti och universitetsrektor i USA, skriver i sin studie över Haitis ”rövarrepublik” att öns politiker är fångna av ”magens politik”. Genom kontroll av statsapparaten kan ledarna berika sig själva och bygga ett klientelsystem som försörjer hela klaner. Med detta system har ön splittrats i olika kriminella gäng, hårt beväpnade. De mördar och begår övergrepp för sina egna intressen och vinstbegär. Knarkhandeln är särskilt lukrativ. Mot Aristides korrupta Lavalas parti står bland annat ett antal revoltörer som är efterlysta för grova brott och mord. Dessa ledare har redan erövrat mer än halva ön.

Det finns också en mer demokratisk opposition, samlad kring ett anständigt program för mänskliga rättigheter. Den oppositionen är dock inte den drivande kraften i den pågående revolten mot Aristide.

Oppositionsledare möter i dag representanter för den franska regeringen. Den gamla kolonialmakten försöker, betydligt mer aktivt än Bush-administrationen, förbereda ett maktskifte. Frankrike följer den haitiska oppositionen och utesluter, i motsats till USA, fortsatt stöd åt Aristide.

Haiti – ett tydligt exempel

Haiti borde vara ett ovanligt tydligt exempel på behovet av internationella humanitära interventioner. Det politiska sönderfallet är totalt och fattigdomen den värsta i hela den västliga hemisfären.

Förmår inte omvärlden, översatt till FN, ingripa väntar mycket snart ett förödande inbördeskrig på den olyckliga ön, som med en Grahamgreenesk ironi i år firar 200-årsminnet av sin befrielse.

OS