ÅSIKT

Håll inte tyst om Rysslands problem

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AP
På tisdag bör utrikesminister Laila Freivalds berätta för Vladimir Putin vad Sverige tycker om vad som händer i Ryssland.

I morgon reser utrikesminister Laila Freivalds till Moskva.

Det skulle egentligen varit ett

besök på regeringsnivå, men

efter Putins beslut att sparka

hela den ryska regeringen har Freivalds ingen tydlig motpart att samtala med när hon anländer till Moskva. På tisdag träffar hon en kortvarig expeditionsministär.

Det är en talande bild av

dagens Ryssland. Det finns bara ett maktcentrum – presidenten.

Ledamöterna röstboskap

Sedan Putin tillträdde för snart fyra år sedan har han omvandlat ledamöterna i det ryska parlamentet duman till röstboskap för hans egen politiska linje. Alla stora massmedier står på hans sida, och nu har han till slut även gjort sig av med premiärminister Michail Kasianov, den ende betydande politiker som fanns kvar från Jeltsins tid. Kasianov har öppet kritiserat Putin för att denne slagit ned mot de av oligarkerna, Rysslands mäktiga företagsledare, som inte svurit presidenten ovillkorlig lojalitet.

Samtidigt har EU och USA haft påfallande svårt att hitta en sammanhållen politik i sina relationer med Putin. Efter terrorattackerna mot USA 2001 ställde Putin upp i kriget mot terrorismen, vilket gjorde att USA

tonade ner sin kritik mot bristen på demokrati och mänskliga rättigheter.

I samband med Irakkriget ställde sig Putin på samma sida som Frankrike och Tyskland, och plötsligt blev även de påfallande tysta i sin kritik av kriget i Tjetjenien.

Den moraliska förnedringen av EU nådde sitt klimax i november förra året under toppmötet mellan EU och Ryssland. Silvio Berlusconi, som då var EU-ordförande, vägrade följa unionens riktlinjer för relationerna med Ryssland. Berlusconi sa inte ett ord om Tjetjenien eller om det faktum att Ryssland inte skrivit under Kyotoprotokollet.

Förvirringen är bisarr och ohållbar. EU måste ta sig samman. Det håller inte att Putin tillåts spela ut olika intressen mot varandra.

Sverige kan spela viktig roll

Den svenska regeringen kan

spela en viktig roll i det arbetet. Sverige har länge tillhört de länder som inte tiger om de demokratiska problemen i Ryssland. Laila Freivalds har själv sagt att EU måste bli bättre på att förstå vad som händer i Ryssland och tydligare i sin kritik av bristerna i den ryska demokratin.

På tisdag får hon ett första tillfälle att lufta den kritiken på plats i Moskva.

JB