ÅSIKT

Jas – gökungen som skapar kris

Foto: AP
Jas-projektet: ifrågasatt och dyrt. Dessutom har svenska försvaret beställt minst hundra för många.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Så kom då bekräftelsen på det alla i Västervik redan misstänkte. Flytten av dammsugartillverkningen från Småland till ungerska Jaszbereny kommer att räknas in i motköpsaffärerna när Ungern hyr 14 av de Jasplan som det svenska försvaret inte behöver. Det bekräftade Electroluxchefen Hans Stråberg i går för Dagens Nyheter.

Stora motköp är en återkommande del av vapenaffärer, som för övrigt ofta innehåller än mer ljusskygga element. Electrolux är liksom Saab en del av Wallenbergs affärsimperium Investor och fanns bland de företag som redan från början lovat att erbjuda motköp.

Pinsamma situationer

Ändå har det tagit emot för Stråberg att medge sambandet mellan Jas-affären och nedläggningen av dammsugartillverkningen i Västervik.

Jas-projektet är redan ifrågasatt. Planet har blivit för dyrt och det svenska försvaret har beställt minst hundra för många. Jas är en gökunge som skapar en ständig kris i försvarets ekonomi.

Försöken att sälja systemet har försatt svenska politiker i den ena pinsamma situationen efter den andra. Tänk bara på fiaskot i samband med Göran Perssons resa till Sydafrika hösten 1999.

Nu varnar Leif Pagrotsky för att Jas-projektets folkliga stöd skulle undermineras om affären bidrar till att arbeten försvinner. Det är ett försiktigt sätt att uttrycka saken.

Oåtkomlig dagordning

Till tidningen Dagens Arbete säger Sif-klubbens ordförande i Västervik Bert Gustafsson:

– De här uppgifterna har gjort folk rasande. Ute på verkstan är de skitförbannade, minst sagt.

Vreden lär sprida sig.

Att motköpsåtagandet finns med i beslutet om Västervik bekräftar dessutom ett mönster från de senaste årens stora nedläggningsbeslut. Vid sidan av de ekonomiska och produktionsmässiga aspekterna finns också en dagordning som är oåtkomlig för de anställdas argument.

Visserligen säger Electroluxchefen att beslutet att flytta produktionen, om det bekräftas, inte kommer att vara en följd av motköpsåtagandet. Istället upprepar han de argument som tidigare framförts, behovet av att samla produktionen till en anläggning per kontinent, närheten till marknaden och kanske framför allt de låga ungerska lönerna.

Läggs i vågskålen

Ändå kommer naturligtvis motköpsaffären att läggas i vågskålen, precis som subventionerna till Continentals portugisiska fabrik spelade en roll för beslutet att lägga ner däckproduktionen i Gislaved och uppgörelser mellan britter och finländare styrt framtiden för Degerfors.

Kanske är just detta det allvarligaste. De fackliga organisationerna inom industrin har alltid varit beredda att gå mycket långt för att värna konkurrenskraften, också när det tyckts stå i strid med medlemmarnas kortsiktiga intresse.

Vart tar det ansvaret vägen när facket gång på gång tvingas konstatera att det bakom nedläggningsbesluten finns en dold dagordning?

IP