ÅSIKT

Pinsam tvekan framför altaret

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AP
Jim Alley och Warren Hickison demonstrerar för homosexuellas rätt att få gifta sig i USA. Även i vårt öppna och toleranta Sverige är frågan het – så het att moderaterna och socialdemokraterna inte vågar ta ställning.

En av det senaste årets mest symbolladdade politiska frågor är rätten för homosexuella att gifta sig.

Frågan är bland annat brännhet i den amerikanska presidentvalskampanjen. President George W Bush har ställt sig bakom ett tillägg i konstitutionen som ska förbjuda sådana vigslar. Diskrimineringen ska skrivas in i grundlagen. Även demokraternas presidentkandidat John Kerry är principiell motståndare, men anser att frågan ska avgöras av varje delstat.

Detta är USA, tänker ni kanske. Högerns och den kristna fundamentalismens USA. I det toleranta och öppna Sverige skulle vi aldrig göra så. Eller?

Vanligtvis skulle svaret bli nej. Sverige har gått före i flera frågor som handlar om homosexuellas rättigheter.

Men den här gången kan man tyvärr inte vara helt säker.

I riksdagen pågår det en debatt om en ”könsneutral äktenskaps-lagstiftning”. I dag har inte ens de religiösa samfund som vill viga homosexuella rätt att göra det.

M och S vill begrava frågan

De flesta partier har bestämt sig. Kristdemokraterna vill ha kvar en diskriminerande lag. Folkpartiet, vänsterpartiet, miljöpartiet och centern är emot dagens hinder. Moderaterna och socialdemokraterna tvekar. Istället vill de begrava hela frågan i en utredning.

Särskilt pinsamt är det för socialdemokraterna. Enligt Dagens eko är en majoritet av de socialdemokratiska riksdagsledamöterna för en icke-diskriminerande lag. Ändå har partiet inte tagit ställning.

I boken Den radikala fantasin hävdar den amerikanska sociologen Nancy Fraser att vänsterns tänkande under de senaste decennierna tagit en ”kulturell vändning”. För 30–40 år sedan var det de ekonomiska frågorna som stod högst på alla radikala, samhällsomskapande partiers program. Men den nyliberala epoken har effektivt tagit kål på alla sådana ambitioner. Begrepp som ekonomisk demokrati och omfördelning har ersatts av krav på lika rättigheter, jämställdhet och mångfald.

60 procent av svenskarna säger ja

Poängen med Frasers resonemang är att hon visar att vänstern, genom identitets- och rättighetstänkandet, trots tillbakapressningen har hittat ett politiskt arbetsfält där det är möjligt att fördjupa demokratin.

I fallet med en könsneutral äktenskapslagstiftning har det varit tvärtom. Enligt opinionsundersökningarna anser över 60 procent av svenska folket att homosexuella ska få rätt att vigas. En väldig värderingsförskjutning på bara några år.

Socialdemokraterna tvekar dock fortfarande i altargången.

JB