ÅSIKT

Budget för jobb – det räcker inte

Foto: MATS STRAND
I dag presenterar finansminister Bosse Ringholm regeringens vårbudget som är inriktad på jobb och ökad sysselsättning. Kommer statsminister Göran Persson att infria sina löften den här gången?
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag presenterar regeringen och samarbetspartierna vårbudgeten. Den präglas starkt av problemen med den okontrollerat stigande arbetslösheten.

Trots bättre tider, högre BNP-tillväxt, ökad köpkraft hos hushållen, stigande investeringar och starka affärer med utlandet biter sig den öppna arbetslösheten fast runt 5,5 procent i år och kommande två år. Inte heller sysselsättningsmålet på 80 procent nås på flera år.

Skattesänkningar saknas

Förslagen i vårbudgeten är inriktade på att skapa fler jobb, fler sysselsatta och att hejda varsel och personalminskningar i kommunerna som får 8,5 miljarder extra. Kraven på de arbetslösa skärps samtidigt som Amsåtgärderna förstärks, rot-avdrag för reparationer återinförs, barnfamiljer får utökat stöd. Nödvändiga och välkomna åtgärder. Men enligt regeringens egna beräkningar räcker de inte.

Vad som saknas är strategiska förslag om skattesänkningar som kan få fart på hushållens konsumtion, öka efterfrågan och skapa nya jobb i den privata sektorn.

Miljöpartiet och vänsterpartiet satte tidigare stopp för alla sådana förslag. Aftonbladet skrev då att det kanske var lika bra. Med det motstånd som finns är risken stor att det annars blivit dåliga förslag.

Nu ska partierna jobba vidare med målet att nå en ”avsiktsförklaring” om skatterna i vår. Det låter inte övertygande. Regeringen bör köra frågan i botten för att testa om samarbetet håller också när kompromisserna handlar om samarbetspartiernas hjärtefrågor, till exempel den gröna skatteväxlingen.

Regeringen har riksdagsmajoriteten, näringslivet och fackföreningsrörelsen i ryggen när den driver frågan om att egenavgifterna ska slopas och kapitalskatterna sänkas. Vi behöver knappast påminna om att egenavgifterna är ett vallöfte – väl så ”heligt” som miljöpartiets huvudlösa friår för alla som nu införs.

Statsminister Göran Persson gav en anmärkningsvärd intervju i radio-ekot i går. Där sa han att ”det kommer en skrivning i vårbudgeten om skatterna ... Minskad eller slopad förmögenhetsskatt, det fjärde steget i kompensationen för egenavgifterna, de gröna skatteväxlingarna och kompensationen till jordbruket för deras skattesits” (dieselskatten för jordbruksmaskiner). ”Detta ska gälla från årsskiftet och vi tar de besluten i budgetpropositionen i höst.”

Löfte måste infrias

I dagens finansplan finns inga konkreta skrivningar. Låt oss hoppas att statsminister Persson står vid sitt ord när höstbudgeten ska skrivas. Löften kan inte bara ständigt upprepas – de måste infrias.

Om samarbetspartierna vägrar ställa upp på sänkta skatter och investeringar för jobben, blir det nödvändigt att bryta samarbetet och gå till riksdagen med förslagen. Arbetslösheten måste ner.

LA