ÅSIKT

Dödens månad

Foto: REUTERS
IRAK I LÅGOR Tre bilbomber i staden Basra i Irak i går krävde minst 68 människoliv och 200 skadade. Ett av de många blodiga attentat som drabbat landet de senaste veckorna.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

1 100 irakier har dödats under de tre första veckorna i april. Flera av de avrättade är barn, offer för både amerikanska hämndaktioner som i Falluja och för irakiska eller internationella terrorister som vid dåden i går i Basra.

Förlusterna för USA under april uppmäts till 100. April är den blodigaste månaden i Irak sedan landet ockuperades av USA.

Liknar inbördeskrig

Bushadministrationens storslagna plan att bygga fred och demokrati i Mellanöstern löses upp i något som alltmer liknar inbördeskrig i Irak och ökat kaos i regionen. Delar av shiamajoriteten, upproriska sunnitroende och Saddamsystemets försvarare revolterar mot ockupationen. Det folkliga stödet för upproren är av allt att döma i växande. Någon trovärdig irakisk regering, beredd att ta över makten från den 30 juni, kan inte ens skönjas. Däremot kommer USA att från det datumet ersätta sin irakiske generalguvernör Paul Bremer med John Negroponte. En man som inledde sin karriär som Kissingers förtrogne i Vietnam och senare, under Reagan, skyfflade in pengar och vapen som stöd till contras i Honduras.

Ställde in möte med Bush

George W Bush har valt ut ytterligare en man han hyser förtroende för, nämligen FN:s Irakansvarige Lakhdar Brahimi. Den algeriske diplomaten har rentav fått USA:s förtroende att välja irakisk regering. Brahimi är annars starkt kritisk till USA:s Mellanösternpolitik, framför allt för det ensidiga stödet till Sharons konstruktion av Stor-Israel. ”Ett hot mot freden och skapare av ytterligare terrorister”, säger Brahimi om den politiken. De båda statscheferna i Egypten och Jordanien ställde, i protest mot USA:s undfallenhet mot Sharon, in de möten de hade inbokade i Vita huset i dag.

I går mötte Bushadministrationen för första gången den nye spanske utrikesministern Miguel Angel Moratinos, som har lång erfarenhet av Mellanöstern. Moratinos fick klargöra att den spanska regeringen börjar ta hem sina soldater från Irak. Positivt nog följer Honduras och Dominikanska republiken exemplet. De tre länderna ingick i Plus Ultra-brigaden söder om Bagdad. Den norska regeringen ansluter sig och flera andra länder, bland dem Japan, El Salvador och Thailand kan följa efter.

Havererat projekt

Militärt kan USA med lätthet ersätta dessa militära förluster. Politiskt däremot urgröps USA-administrationens ”villigas allians”. Därmed skapas förutsättningar för att ockupationsmakterna måste överlämna sitt havererade projekt till FN. Intressant nog uttalar sig EU:s höge representant, Javier Solana, tydligt positivt till det spanska beslutet.

Spanien är för närvarande representerat i FN:s säkerhetsråd och kan därmed bli en av de krafter som driver fram en ny FN-resolution.

FN måste helt enkelt skydda Bush mot det krig han inledde, i trots och förakt mot FN.

OS