ÅSIKT

Vänstervågen rullar vidare

Foto: REUTERS
Trots att Heinz Fischer i rollen som president i Österrike bara har en symbolisk makt är segern i valet nyligen viktig för socialdemokraterna i Europa.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Österrikarna valde socialdemokraten Heinz Fischer till ny president.

Fischer slog ut högerkandidaten Benita Ferrero-Waldner, stödd av högerpopulisten Jörg Haider. Politiska analytiker menar att Ferrero-Waldner förlorade på att väljarna förknippar henne med regeringens nyliberala ekonomiska politik med sociala neddragningar och impopulära ändringar i pensionssystemet.

Kanske inte så förvånande eftersom Ferrero-Waldner trots allt är utrikesminister i just den regeringen.

Presidenten i Österrike har i princip bara symbolisk makt. Han är överbefälhavare och har rätt att avsätta förbundskanslern. Men ingen president har någonsin utnyttjat den rätten.

Ändå är Heinz Fischers seger viktig.

Den markerar att socialdemokraterna

i Österrike är på väg att resa sig efter några år i den politiska skuggan. Ett faktum som möjligen även återspeglar en europeisk politisk vindkantring.

Rasade i parlamentsvalet

Socialdemokraterna i Österrike låg i decennier stabilt kring 40 procent av väljarkåren, men rasade genom golvet i parlamentsvalet 1999. Valförlusten blev det första tecknet på att det sena 1990-talets vänsterdominans i

europeisk politik var på väg att brytas.

Partiet fick 32 procent av rösterna och tappade regeringsmakten. De flesta bedömare ansåg att väljarna straffade dem för det märkliga maktdelningssystem som präglat Österrike sedan andra världskriget. Socialdemokraterna och det konservativa ÖVP hade delat på alla viktiga samhällsposter, oberoende av vem som gått segrande ur valen.

I valet 1999 hette valets store segerherre Jörg Haider. Han uppfattades som en uppkäftig utmanare av den traditionella makthegemonin och hans bruna, högerpopulistiska Frihetsparti tog plats i regeringen.

För socialdemokraterna blev den svidande förlusten en väckarklocka. Den unge Alfred Gusenbauer tog över som partiledare för socialdemokraterna, med löfte om att modernisera partiet.

Det tog några år, men under de senaste

månaderna har Wolfgang Schüssel förlorat tre val i rad. Först två viktiga regionalval i mars, och så i helgen presidentposten.

Förste socialdemokraten på 18 år

Fischer blir Österrikes förste socialdemokratiske president på 18 år.

Om sju veckor är det val till Europaparlamentet.

För bara ett par månader sedan såg det ut att bli en triumf för Europas högerpartier. Nu ser det ut att bli en mer öppen historia än någon tippat.

Först vann socialdemokraterna en jordskredsseger i regionalvalen i Frankrike.

Sedan kom det överraskande regeringsskiftet i Spanien. Och nu Österrike. Ännu en gång

Österrike.

En ny intressant trend i europeisk politik har möjligen inletts.

JB