ÅSIKT

Det våras för Europapolitiken

Foto: PETER KJELLERÅS
Margot Wallströms pratade om EU, de nya medlemsländerna och deras förtjänster. Och Anna Lindh.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Årets första maj präglades av Europatanken. Det var dagen då Europeiska unionen fick tio nya medlemsländer med tillsammans 75 miljoner medborgare.

”Jag hade önskat att vi inte

bara hade Anna Lindh på våra första maj-märken utan att hon fick vara med och tala på denna historiska dag”, sa Margot Wallström på ett välbesökt första maj-firande i Stockholmsförorten Älta.

Wallström betonade EU som fredsprojekt. I stället för att som så många gånger förr i Europas historia lösa konflikter på militär väg samtalar nu de politiska ledarna med varandra, förhandlar och kompromissar. Det kan ibland ta frustrerande lång tid att komma överens, det kan kännas långtråkigt och krångligt. Men vad är alternativet?

”Vi borde känna stolthet”

”Hjältemodet på slagfältet har ersatts av tålamodet vid sammanträdesbordet”, konstaterade Wallström. Krigen har

ersatts med samarbete och för det borde vi alla känna stolthet menade hon vidare.

Liksom Anna Lindh brukade understryka vikten av politik talade Wallström varmt för EU som ett politiskt projekt och som en utveckling av demokratin. Det är bara genom samarbete och demokratiskt beslutsfattande som vi kan skydda oss mot totalitära idéer eller för den delen också mot en marknadsliberalism som kränker människovärdet.

”Och det är lika svårt att vara en smula demokratisk som att vara en smula gravid”, sa Wallström och fick applåder.

Socialdemokratin manar nu till kamp för ett socialt och rättvist Europa, ett medborgarnas Europa där miljöhänsyn, arbete, utbildning och vård åt alla

råder. Det är bra. Det vore en välgärning om Europadebatten blev mer politiserad. Höger-vänsterdimensionen råder även på EU-nivå.

Om det blev fler socialdemokrater i Europaparlamentet skulle kemikaliepolitiken kunna bli radikalare, jämställdhetsarbetet föras ett snäpp framåt, kampen mot arbetslösheten öka och jämlikhetstanken prägla fler av besluten.

Den moderna slavhandel som pågår i Europa, där kvinnor och barn säljs som sexslavar, är en skam. ”Vi måste arbeta ännu mer för jämställdheten”, konstaterade Wallström och uppmanade alla att rösta i valet till Europaparlamentet i juni.

”Demokrati och mänskliga rättigheter”, står det på årets första maj-märke. Bilden är

Anna Lindhs ansikte och bakgrunden är ljusblå, hennes

älsklingsfärg men också FN:s färg. För Lindh var internationalismen en självklarhet. Solidariteten känner inga gränser.

Wallström läste Moberg

”Solidaritet handlar om gemensamt ansvar, inte om välvilja eller välgörenhet”, sa Wallström och läste en dikt av Kaj Moberg som slutade med orden ”Så kamrat under slokande segel, vill du också komma någonstans får du blåsa lite själv”.

Den 13 juni går EU:s medborgare till val. Valrörelsen har börjat. Det våras för Europapolitiken.

HK