ÅSIKT

Friår – lyx för ett fåtal

Foto: GETTY IMAGES och KATRIN JAKOBSEN
BÄTTRE IDÉ Att alla skulle få större makt över sin lediga tid är en bättre idé än friåret, ett privilegium för ett litet fåtal som drivits igenom av miljöpartiet.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Fackförbundet Pappers har sedan flera år tillbaka ett avtal om arbetstidsförkortning. De anställda kan välja mellan kortare ledigheter, att spara tiden till pensioneringen eller att i stället för tid få ut motsvarande summa i pengar.

Stor frihet för den enskilda, men det är en frihet som ställer krav på produktionen.

Tidningen Dagens Arbete berättade för en tid sedan om Husums bruk utanför Örnsköldsvik. I Husum har det blivit populärt att använda arbetstidsförkortningen för ledigheter på enskilda dagar. Det anställda tar chansen att till exempel storhandla, att vara med sina barn när skolan är stängd eller åka bort för att till exempel åka skidor.

Svårt att fylla luckorna

För företaget innebär det ett problem. Att fylla luckorna efter de lediga pappersbruksarbetarna är dyrt, och därför har man nu träffat en uppgörelse med det lokala facket. De som väljer att samla ihop sin ledighet eller spar den till pension får en extra bonus.

Problemet är dock att det varit svårt att få de anställda att anta erbjudandet. Friheten i att själva ha ledig tid att förfoga över anses alltför värdefull i vardagen.

När arbetstidskommittén för två år sedan föreslog kortare arbetstid och en ny ledighetslag handlade det om just detta. Att skapa en möjlighet att lösa konflikterna mellan arbetsliv och vardag för undersköterskor, verkstadsarbetare och busschaufförer.

Fem lediga dagar till

Alla anställda skulle på sikt få ytterligare fem lediga dagar, men framför allt skulle de få större möjligheter att själva bestämma hur ledigheten skulle användas. Kommittén föreslog att tiden skulle kunna tas ut som hela dagar eller som del av dagar. En anställd skulle kunna använda tiden för att under en period gå tidigare för att hämta sitt barn i skolan eller för att hinna till en kurs på kvällen.

Sedan dess har det varit tyst, och det trots att kommitténs ordförande Hans Karlsson blivit minister med ansvar för precis dessa frågor. Kanske är det inte så konstigt. De senaste åren har allt fler talat om en kommande brist på arbetskraft. Det bidrar inte precis till utrymme för drömmar om kortare arbetstid.

Satsar på friår

Ändå satsas det på att minska arbetstiden, inte minst i vårens budget. Men i stället för en rättvis reform som skulle ge fler del av den frihet pappersarbetarna i Husum vägrar byta bort har miljöpartiet drivit igenom nästan en miljard för att bygga ut det så kallade friåret, ett privilegium för ett litet fåtal.

Det lär dessvärre dröja innan fler får pappersarbetarnas möjligheter att sätta ett värde på sin lediga tid. Att ge de anställda större makt över sin lediga tid må vara en idé som ligger dåligt i tiden, men det betyder inte att det är en dålig idé.

IP