ÅSIKT

Det Amerika Bush skapat

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I går kunde vi se nya bilder av förnedrade och misshandlade irakiska fångar från Abu Ghraib-fängelset. Nakna fångar bundna utanför cellerna, fångar som tvingades simulera sex, och en naken fånge i ett hundkoppel. Avskyvärda bilder.

Alltmer pekar också på att förhållandena för de irakiska fångarna varit kända av den amerikanska administrationen. En militär rapport har varit klar i månader. Dessutom har Röda Korset slagit larm, ”rakt till toppen” som en talesman för organisationen uttryckte det i går.

USA:s redan svårt sargade anseende i arabvärlden skadas ytterligare.

President Bush gör allt för att distansera sig från övergreppen. Enligt väl planerade läckor låter Bushs medarbetare pressen förstå att försvarsminister Rumsfeld, en av de ledande arkitekterna bakom doktrinen om förebyggande krig, nu hamnat i onåd. Möjligen måste han offras.

I ett försök att nå den irakiska befolkningen har Bush framträtt i arabisk media och förklarat att rättvisa kommer att skipas, att det som hänt är avskyvärt och att det handlar om individer som felat.

– Det som hänt representerar inte det Amerika jag känner, förklarade Bush i den USA-stödda arabiskspråkiga tv-kanalen al-Hurrah.

Däremot bad han inte om ursäkt.

Det imponerar inte på befolkningen i Irak eller dess grannländer, och bör inte heller göra det.

Inför Irakkriget beskrev den amerikanska administrationen FN:s säkerhetsråd som ”irrelevant” när det vägrade sanktionera ett illa underbyggt krig. Så uttrycks förakt för en internationell rättsordning.

I Afghanistan valde USA sina allierade utan hänsyn till respekten för mänskliga rättigheter. Nu upprepas mönstret i Irak. I kampen mot en avskyvärd regim blir allt tillåtet.

Efter massakern i Mazar-e Sharif i november 2001 skrev den brittiska journalisten Robert Fisk i Aftonbladet: ”Vi riskerar att förlora våra egna värderingar i kriget”.

I dag vet vi att han hade rätt.

I kampen mot terror har alla normala principer för rättssäkerhet satts åt sidan. Därför kunde tre svenskar på oklara grunder sättas upp på en av FN:s sanktionslista, och därför kan fortfarande USA hålla hundratals fångar på Guantánamobasen, utan rättegång eller anklagelser.

Doktrinen om förebyggande krig, retoriken om ett krig mot terrorismen och föraktet för FN:s säkerhetsråd pekar alla åt samma håll. En värld där den starkes rätt råder.

Problemet är inte att det som hänt i Abu Ghraib-fängelset representerar ett USA president Bush inte känner igen. Vi ser istället den yttersta konsekvensen av den världsordning han skapat.

IP

ARTIKELN HANDLAR OM