ÅSIKT

Sökes: ny vänster

Foto: BOBBO LAUHAGE KAMERAREPORTAGE / SCANPIX
Vänsterpartiets Johan Lönnroth startade i går Vägval vänster. Tillsammans med några andra vänsterpartister har Lönnroth bildat en vänsterinriktning som inte söker utträde ur EU.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vad är vänster och vad är höger i debatten om demokratins framtid? Vänsterpartisten Johan Lönnroth har gjort det till sin specialgren att ställa begreppen på huvudet, vilket gör honom till en av de intressantaste politiska tänkarna i dagens svenska partier.

I går startade han och några andra vänsterpartister föreningen Vägval vänster och bjöd in politiskt intresserade – allt från folk ur sitt eget parti till vänsterliberaler som tröttnat på folkpartiets högervridning – till en bred diskussion om vänsterns framtid.

Lönnroth känner sig inte bekväm med den väg vänsterpartiet valt. Det kan man förstå.

Lönnroth vill prioritera andra frågor än vänsterns klassiska krav på förstatliganden och central planering. Han vill bygga demokratin underifrån, genom att stärka inflytandet lokalt och öka löntagarnas makt över den egna arbetsplatsen, liksom över sina egna pensionspengar. Han kallar själv sin linje för självförvaltning, en frihetlig form av socialism med djupa rötter i den europeiska vänsterns historia.

I vänsterpartiets interna debatt har centralismen snarast förstärkts.

Lönnroth anser vidare att det är poänglöst att kräva utträde ur EU. Vänstern bör ställa sig principiellt positiv till en federal utveckling, men hårt kritisera EU:s nyliberala inslag. De flesta av hans partikamrater har valt en annan linje. När 16 av Europas reformerade kommunistpartier i helgen bildade ett gemensamt parti valde det svenska partiet att ställa sig helt utanför. De kommer inte ens skicka observatörer till det nya partiets möten. Enligt Mats Einarsson beror det på att de 16 vänsterpartierna är allt för positiva till ett federalt EU. Då väljer denna svenska vänster hellre isolering.

I den gängse bilden av det politiska spektret hamnar Lönnroth till höger inom vänstern. Själv vägrar han att acceptera en sån förenklad kategorisering. ”Jag anser att det är vi som utgör en vänsterriktning inom vänsterpartiet”, sa han på gårdagens presskonferens.

Det är en korrekt iakttagelse. Lönnroth, liksom många andra inom hans parti, socialdemokratin, miljöpartiet och vänsterliberalismen, söker efter realistiska vägar att öka rättvisan och jämlikheten. En vänsterpolitik som bygger på illusoriska vägar blir meningslös så fort den prövas mot verkligheten.

På viket sätt skulle det till exempel vara vänster att säga nej till EU, det enda politiska samarbetet inom Europa som de facto har skapat en politisk process där höger möter vänster på en överstatlig nivå? Ett EU som därmed kan upprätta ett mer rättvist Europa, förutsatt att de politiska vindarna blåser åt rätt håll. Förutsatt att vänstern förmår att anpassa sina program till en globaliserad värld. Lönnroth har rätt. Det behövs en ny europeisk vänster.

JB

ARTIKELN HANDLAR OM