ÅSIKT

Stäng Barsebäck

Foto: KRISTER HANSSON
Regeringen borde tänka på vilken roll en kärnkraftsreaktor mitt i ett storstadsområde kan utgöra med tanke på 11 september och terrordåden i Madrid i våras. Och det finns fler skäl att stänga Barsebäck.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stängningen av den andra reaktorn i Barsebäck kan försenas ännu en gång. Regeringens förhandlare Bo Bylund meddelade i tisdags att han inte kommit överens med kraftindustrin om hur avvecklingen ska gå till.

Svårigheterna kommer inte som någon överraskning.

Kraftbolagens motivation är låg. De har investerat miljardbelopp i förnyelse av reaktorerna och vill inte gå med på ett avtal om Barsebäck om de inte får ordentligt betalt i form av sänkta skatter och lång livstid för övriga reaktorer. Det verkar inte spela någon roll att den viktigaste ägaren Vattenfall är ett statligt företag.

Trycket borde öka

Efter alla fördröjningar har också regeringens trovärdighet som förhandlare sjunkit. Socialdemokratin, centerpartiet och vänsterpartiet borde ha ökat trycket på bolagen genom att tidigt berätta vad de tänker göra om det inte blir ett avtal. Det kunde ha handlat om höjda skatter och avgifter samt en tidtabell för stängningen av de första reaktorerna enligt avvecklingslagen.

Nu har förhandlarna redan från början talat om 40 års livstid för reaktorerna, medan motsvarande uppgörelse i Tyskland grundas på 32 år. Det är inte förvånande att bolagsdirektörerna försöker krama ur fler eftergifter.

Energipolitikerna måste byta taktik. En dag ska kärnkraftverken ändå stängas. Vårt beroende av

åldrande reaktorer kan leda till stora ekonomiska förluster om flera av dem hastigt måste tas ur drift av säkerhetsskäl. Det är det verkliga hotet mot basindustrin, inte en planerad avveckling som uppmuntrar effektivare elanvändning och förnybar kraftproduktion.

Barsebäck är särskilt angeläget. Läget mitt i ett storstadsområde är djupt olämpligt. Det finns inga helt säkra system, det visar tidigare incidenter.

Reaktorn motsvarar bara 1,5 procent av kapaciteten på den nordiska elmarknaden. Nu när staten upphandlar mer reservkraft och elnätet blir bättre måste det äntligen gå att komma till beslut. Det vore en viktig signal för att få fart på omställningen av energisystemet.

En säkerhetspolitisk fråga

Dessutom är det obegripligt att regeringen kan behandla en reaktor mitt i ett storstadsområde som enbart energipolitik. Efter terrordåden år 2001 i USA och denna vår i Madrid måste Barsebäck också ses som en säkerhetspolitisk fråga.

Nu talar partierna om att låta förhandlingarna pågå till hösten innan det blir något beslut. Det är fel väg. Använd lagstiftningen och ta beslut redan nu om att bomma igen Barsebäck.

ME