ÅSIKT

Högerspöket finns på riktigt

Foto: STEFAN JERREVÅNG
INGA PROTESTER Från centerledaren Maud Olofsson har inte hörts några protester mot EU:s tjänstedirektiv, trots att det innebär problem för miljö och folkhälsa.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Låt oss inte bygga upp nya spöken”, varnade moderaten Per Bill förra veckan. Kritiken av EU:s tjänstedirektiv betecknade han som ”skräckpropaganda”. Centerpartiet välkomnar förslaget, med undantag för några ”detaljer”.

Folkhälsan – en detalj

När riksdagens EU-nämnd möts i dag kan moderaterna och centern förklara vad de menar. Till hjälp finns regeringskansliets analys i en ministerrådspromemoria. Listan på ”särskilt angelägna” problem är lång inför måndagens möte mellan näringsminister Leif Pagrotsky och hans EU-kollegor. Tjänstemännen beskriver svårigheter med arbetsrätten, hälso- och sjukvården, folkhälsan, tryckfriheten, miljön och ytterligare sex viktiga områden.

Att Maud Olofsson inte slåss för kollektivavtalen är inte så häpnadsväckande, men att centern anser att miljökrav och folkhälsa är ”detaljer” förvånar.

Moderaterna ser kanske förslaget som draghjälp för ett systemskifte i svensk politik? Det är i så fall ett välkommet klargörande inför valet till Europaparlamentet.

Annars har även moderaterna skäl att ta riskerna på allvar.

Motsatt effekt

Det finns stora fördelar med en bättre marknad för tjänster, men kommissionens förslag till direktiv riskerar att få motsatt effekt.

I dag presenterar socialdemokraterna sitt valmanifest. Tjänstedirektivet är redan en het fråga. Det är välgörande att regeringspartiet så klart kritiserar förslaget.

Fortfarande är det dock oklart vad regeringen tänker göra. Sverige säger inte tydligt nej till grundbulten i förslaget, att reglerna i företagens hemländer ska gälla i hela EU. Principen har redan använts av EG-domstolen, men när den skrivs in som huvudregel i ett bindande direktiv ökar genomslaget kraftigt.

Kritik från vänstern

Vänsterpartiet har hittills ägnat sig mer åt att kritisera socialdemokratin än partierna på högerkanten som lovordar förslaget. Vänsterns trovärdighet minskar dock genom motståndet mot EU-medlemskapet. Om Sverige liksom Norge bara deltog i EES-avtalet skulle vi i praktiken tvingas genomföra reglerna utan möjlighet att påverka dem.

Tjänstedirektivet är en tydlig höger-vänsterfråga inför valet den 13 juni. Väljarna förtjänar svar från samtliga partier hur de ser på de problem som regeringskansliet räknar upp.

ME