ÅSIKT

Stoppa Israels offensiv i Rafah

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Israels militäraktion i flyktinglägret Rafah i södra Gazaremsan anses vara den största sedan sexdagarskriget 1967.

Mängder av hus har jämnats med marken. Närmare fyrtio palestinier har dödats de senaste dygnen. I går avfyrade en israelisk attackhelikopter en robot mot en stor folkmassa på väg till en demonstration.

Fritt fram för rivningar

Den stora militäraktionen påstås vara ett svar på att sju israeliska soldater dödades i Rafah förra veckan.

Israel har hotat med att rasera hundratals hus. I måndags konstaterade den israeliska Högsta domstolen att det var fritt fram för husrivningar – skälet är Israels säkerhet.

EU vädjar till Israel

Israels regering vill bredda landremsan längs Gazas gräns mot Egypten för att stoppa den påstådda vapensmugglingen i tunnlar under Egypten-gränsen.

”Rafah har blivit en inkörsport för terrorism”, säger Israels ÖB Moshe Yaalon, enligt DPA.

Kritiker, bland annat EU och FN, befarar dock att tusentals oskyldiga palestinier mister sina hem och vädjar till Israel att stoppa våldsaktionen i Rafah.

Reservat är syftet

Exemplet Rafah visar vad Sharons så kallade fredsplan med ett ensidigt tillbakadragande från Gazaremsan går ut på. Det är inte fred utan ett palestinskt reservat som är syftet. Israel kontrollerar hela luftrummet, förbjuder fiske utanför kusten längre ut än en kilometer, det vill säga där de stora fiskarna finns, och inrättar vägavspärrningar så att alla som vill komma ut eller in i Gaza måste göra det på staten Israels villkor.

Rättvis fred kan bara skapas utan ockupation och ett stopp av brotten mot de mänskliga rättigheterna.

HK