ÅSIKT

Och plötsligt kände jag stor upprymdhet

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tro det eller ej, men valet till europaparlamentet har redan börjat. I går inleddes poströstningen. Samma dag höll socialdemokraterna valupptakt på operahuset Regina i centrala Stockholm. Ett rätt oortodoxt ställe för att vara socialdemokratin. Litet och intimt. Vid entrén möttes besökarna av en reklamaffisch för Puccinis opera La Bohème.

Upptakten bjöd dock inte på några bohemiska överraskningar. Däremot bekräftade den något viktigt – för första gången handlar en svensk valrörelse om genuint europeiska sakfrågor.

Både Göran Persson, Ulrica Messing och Leif Pagrotsky talade om det så kallade tjänstedirektivet, ett förslag som i sin förlängning hotar flera viktiga delar av välfärden, inte minst kollektivavtalen.

De svenska borgerliga partierna hävdar att direktivet är problemfritt. Socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet går till val på att förslaget ska stoppas.

Jag blir inte riktigt klok på Leif Pagrotskys inställning i frågan. Det är trots allt hans departement som varit med och förhandlat fram det förslag som nu ligger. Nu sade han i alla fall att förslaget är dåligt. Viktiga välfärdsområden, som skolan, vården och omsorgen – för att inte tala om arbetsmarknaden – ska undantas från EU:s regler om ohämmad konkurrens.

Tillsammans med frågor som EU:s kemikalielagstiftning och kampen mot sexhandeln har tjänstedirektivet därmed bidragit till att ge oss en europeisk valrörelse.

Till och med Göran Persson, som ofta får politiken i Bryssel att låta som något nödvändigt ont, lät i går som en övertygad europé. Han beskrev EU som möjlig "balanserande motkraft, både mot en ohämmad kapitalism och mot USA:s dominans i världen".

Den stora frågan under de kommande veckorna blir ändå valdeltagandet.

Jag tror det blir avgörande om partierna klarar av att övertyga väljarna om att europaparlamentet är viktigt. Rent sakligt borde det inte vara några större problem. Parlamentet har makt över lagstiftningen och EU:s budget. Parlamentet godkänner eller förkastar internationella avtal. Parlamentet granskar och godkänner kommissionen.

En andra avgörande fråga lyder: Blir det nåt drag i valrörelsen?

Svaret vet vi först om någon vecka, men redan nu kan man konstatera att det tar sig. På vägen från socialdemokraternas valupptakt passerade jag några av partiernas valstugor. Vid moderaternas stuga stod en ung man med gitarr. Till tonerna av Lena Philipssons låt "Det gör ont" sjöng han om Göran Perssons dåliga höft och att allt nog ska ordna sig om vi bara privatiserar sjukvården.

Det hela gav ett rätt spontant intryck. Som om han klivit rakt ut från någon av stadens mäklarfirmor, knäppt upp sin ljusblåa skjorta, strukit undan snedluggen från ögonen och greppat gitarren. Och plötsligt kände jag den där märkliga blandningen av sekundär skam och stor upprymdhet som brukar känneteckna en valrörelse.

Även mindre lyckade framträdanden blir som en uppmaning att säga emot. Att göra sin röst hörd. Jag är antagligen optimistisk i överkant, men sådant brukar leda till att fler går och röstar.

Jesper Bengtsson