ÅSIKT

Ensam kvar

Foto: MAGNUS WENNMAN
SPLITTRAD HÖGER Moderaterna har trängt ut Leijonborg i kylan. Numera riktar Fredrik Reinfeldt sin energi mot socialdemokraterna.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Först försvaret, sedan kärnkraften. Moderaterna räcker ut handen till socialdemokratin för breda uppgörelser. Fredrik Reinfeldt vill ha en bred uppgörelse om försvaret, berättade han i förra veckans partiledardebatt. I fredags var det Per Bills tur att locka regeringen med samarbete om energipolitiken.

Leijonborg laddade ur

Centerpartiet hakar på om försvaret, kristdemokraterna om kärnkraften. Ensamt kvar står folkpartiet.

När Fredrik Reinfeldt gjorde sitt utspel om försvaret såg Lars Leijonborg ut som en bortdribblad fotbollsback.

Kanske är moderaternas nya linje just en fint, en taktik för att utmåla sig själva som mindre farliga och folkpartiet som det aparta alternativet i borgerligheten. Fredrik Reinfeldt vill bli av med högerstämpeln. Socialdemokratins beskrivning av det moderata hotet mot välfärden ska inte vara trovärdig i 2006 års val.

Det återstår att se vad de moderata utspelen betyder i praktiken när ståndpunkterna klarnat. Veckans skådespel illustrerar ändå en sak: folkpartiet har blivit alltmer isolerat.

Liberalerna har valt att profilera sig hårt i ett antal kontroversiella frågor. Dit hör det starka stödet för ett Nato-medlemskap, för ett överstatligt EU, för en utbyggnad av kärnkraften. Partiet föreslår stora skattesänkningar och kallar oron för att kollektivavtalen ska urholkas för ”hjärnspöken”.

Högersvängen har gjort det möjligt för moderaterna att pröva sin nya taktik och tala om samförstånd i frågor där folkpartisterna hamnar utanför. Fredrik Reinfeldt har skickligt ryckt åt sig initiativet och lämnat ”Leijonkungen” kvar i ödemarken.

Vad blir folkpartiets svar? Att stå fast vid sin linje om mer kärnkraft och snabbt Natomedlemskap i utkanten av svensk politik? Eller att mjuka upp positionerna, anpassa sig till moderaternas nya linje?

Bägge alternativen bär risker.

Uppmanar till ombildning

På sikt avgör opinionen inom partiet. Inför stämman i november förra året varnade riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson för högervridningen. Folkpartiet har kommit att formulera överhetens ideologi, menade hon, och uppmanade socialliberaler och kulturradikaler att gå samman för att ändra partiets kurs.

Det ledde inte så långt. Frågan är om moderaternas upprepade utspel i mitten kan göra fler folkpartister oroliga för vart Lars Leijonborg och Jan Björklund för partiet.

ME