Aftonbladet
Dagens namn: Jon, Jonna
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Ledare

En självständig stat är den enda vägen

   Den palestinska myndigheten är i kris. Inget nytt från Mellanöstern. Nytt är emellertid att Arafats maktposition öppet ifrågasätts i de egna leden. Krisen var på sätt och vis förutsägbar. Efter misslyckandet i Camp David och den andra intifadan har Israel steg för steg krympt Arafats manöverutrymme. Bara taktiska överväganden har hindrat Israel från att mörda honom. Den palestinska myndigheten ligger ju ändå i spillror. En skadeskjuten och maktlös Arafat fyller bättre rollen i Sharons maktspel. I detta tomrum vinner den militanta islamismen terräng.

 

Tragedin har flera dimensioner. Arafat har inte lyckats ställa om från befrielseledare till överhuvud för en demokratisk stat i vardande. Arafats styre har varit diktatoriskt. Brotten mot de mänskliga rättigheterna är väldokumenterade. Korruptionen en del av vardagen. Nära vänner och släktingar förlänas förmåner och tunga poster i administrationen. Som när Moussa Arafat häromdagen utsågs till chef för de sammanslagna säkerhetsstyrkorna.

De palestinska protesterna kommer från Hamas och al-Aqsa-martyrerna. I helgen protesterade tusentals palestinier och tvingade Arafat att dra tillbaka utnämningen. Men kritiken finns också inom PLO. Är detta Arafats sista strid? Förmodligen inte. Arafat har uppenbarligen många politiska liv. Inget alternativ existerar heller i dagsläget. Men politiskt är han i praktiken förbrukad och har inte kraft - eller för den delen möjlighet - att fatta de nödvändiga besluten. Frågan är om den palestinska myndigheten och PLO kan reformeras. Dragkampen mellan reformvänner och det gamla gardet har hittills utfallit till Arafats fördel. Reformer är i det långa loppet enda sättet att erbjuda ett alternativ till den militanta islamismen. I dag förefaller total anarki vara en realistisk möjlighet.

 

Det är en utveckling som Israel i hög grad bär ansvaret för och som förstås gynnar Ariel Sharon. På så sätt kan den israeliska regeringen fortsätta ockupationen. Den så kallade säkerhetsmuren inne på Västbanken byggs ut som planerat. Nyligen förklarade den internationella brottsdomstolen i Haag att muren är folkrättsligt olaglig. Men Sharon menar att domen är politiskt motiverad och trotsar domstolen. Israel fortsätter att strunta i det internationella samfundet.

Samtidigt har Sharon egna parlamentariska problem. Han behöver stöd från arbetarpartiets Shimon Peres för att kunna genomföra tillbakadragandet från Gaza. Utan förbindelse med de palestinska områdena på Västbanken blir det i och för sig blott en väl förskansad och isolerad enklav.

 

Arafats och Sharons politiska öde är sammanflätade som två spegelbilder i detta ödesdrama. Den palestinska myndigheten måste reformeras och demokratiseras. Men makten att i grunden bryta våldsspiralen ligger i Sharons händer. Bara Israel kan stoppa bygget av den folkrättsvidriga muren på Västbanken. Bara Israel kan upphäva den förnedrande behandlingen av palestinierna. Bara en självständig palestinsk stat kan återge framtidstro åt ett folk som levt 37 år under ockupation.

Håkan A Bengtsson
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet