ÅSIKT

Terrorvågen måste få ett slut

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: REUTERS
Skolockupationen i ryska Nordossetien i går spred skräck i landet.

Gisslandramat i ryska Nordossetien sprider skräck och hat. Den första skoldagen efter sommarlovet förvandlades till en mardröm för hundratals barn och lärare. Pojkar och flickor användes som mänskliga sköldar av de tungt beväpnade terroristerna.

Skolockupationen skedde en vecka efter sprängningen av två flygplan och bara ett dygn efter att en kvinna tagit elva människor med sig i döden i Moskvas tunnelbana. Terrordåden kommer tätt och verkar väl samordnade. Fler attacker är att vänta.

Våldet påminner återigen om den olösta konflikten i Tjetjenien. Den ryska statens brutala agerande mot civilbefolkningen där kan ändå aldrig försvara mord på oskyldiga. I går fördömde den tjetjenske exilledaren Aslan Maschadov attacken på skolan. Vem som än ligger bakom dådet så förvärras bara situationen i delrepubliken.

Det som händer i vårt grannland på andra sidan Östersjön drabbar framför allt den ryska civilbefolkningen. Men våldsspiralen kan också få effekter långt bortom Rysslands gränser. I går skärptes säkerheten kring de ryska kärnkraftverken.

Terrorn i Ryssland måste få ett slut. Så länge oskyldiga barn dör finns det ingen ursäkt för omvärlden att blunda.