ÅSIKT

Ett ryskt helvete

LEDARE

Brännskadade och blödande barn som bärs ut till förtvivlade föräldrar.

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Rapporter om döda vuxna och barn, kvar i den ryska skolan. Attackhelikoptrar som hovrar över helvetesscenerna.

Foto: AP

Nyss var barnen stolta i sina finaste kläder, förväntansfulla inför höstterminen. Den ryska nationalsången spelades, ballonger släpptes upp i luften. Eleverna hade med sig blommor till sina lärare. Så såg skolstarten ut över hela Ryssland, berättar tidningen Moscow Times.

Det var bara två dagar sedan. Nu är allt förändrat.

De värsta farhågorna bekräftades. Förhandlingarna bröt samman. Ryska källor uppger att ockupanterna började skjuta på barnen i skolan. Det kommer att dröja innan vi får veta exakt vad som hände. Klart är att försöken till en fredlig lösning fullständigt har misslyckats.

Ryssland är i chock. Vårt grannfolk har drabbats av en fruktansvärd tragedi.

Det kan aldrig finnas några ursäkter för terrordåd som drabbar oskyldiga barn och deras föräldrar.

Detta är tiden för medkänsla och solidaritet. Människorna i Ryssland behöver vårt stöd.

För Rysslands president Vladimir Putin är kaoset vid skolan ett fruktansvärt misslyckande. Tidigare under krisen har han försökt frammana intrycket att säkerhetstrupperna har kontroll över situationen. Han har sagt att ockupationen inte skulle lösas med våld.

Nu kommer hans auktoritet att ifrågasättas. Den ryska allmänheten har redan en djupt misstroende mot den statligt styrda informationen. Krisen i Nordossetien kommer att göra många fler kritiska. Myndigheternas siffror på antalet människor i skolan var alldeles för låga, oberoende ryska journalister hindrades att resa till området.

Den omedelbara reaktionen kommer att bli krav på hämnd mot tjetjenska separatister. Det kommer liksom tidigare att drabba civilbefolkningen i Tjetjenien och alla med kaukasiskt utseende i andra delar av Ryssland. De har redan fått utstå ett enormt lidande under det brutala kriget och de fortsatta övergreppen i Tjetjenien.

Vladimir Putin har bundit sig vid att inte förhandla med separatisterna. De mest hårdföra rebellerna är inte heller intresserade av några samtal. Även om Kreml skulle byta linje är det svårt att hitta någon att förhandla med som har makt att stoppa nya attentat.

Omvärlden måste ändå göra ett försök att få igång en dialog mellan ledningen i Moskva och moderata tjetjenska krafter. Efter medkänsla och solidaritet måste följa samtal om vägar ur den våldsspiral som blivit Europas värsta mänskliga katastrof.

ME