ÅSIKT

Inga vidare feminister

Foto: BJÖRN LINDAHL
En borgerlig fyrklöver skulle ha problem med en individualiserad föräldraförsäkring. Inte minst kristdemokraternas Göran Hägglund – med sin moralkonservativa familjepolitik.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vi ska befria kvinnorna från kollektivismen, var rubriken när de fyra borgerliga partiledarna i förra veckan gjorde en gemensam programförklaring på DN:s debattsida. Spännande! Nu konkretiseras äntligen den borgerliga feminismen, tänkte vi.

Så var inte fallet. Reinfeldt, Leijonborg, Hägglund och Olofsson ägnade ”kvinnorna” ett enda stycke i en långtråkig drapa som mest handlade om hur dåliga socialdemokraterna är.

Fluffig formulering

”Vi vill att Sveriges kvinnor skall veta att ett borgerligt alternativ kommer att bryta den kollektivistiska synen på kvinnor mot en respekt för att kvinnor är individer precis som männen. I ett borgerligt Sverige kan kvinnors arbetsmarknad breddas, fler kvinnor kan starta företag, yrkesförbudet inom offentlig sektor ska tas bort, kampen mot lönediskrimineringen förstärkas och kvinnors trygghet i vardagen öka”, skrev de.

Det är inte lätt att veta vad fyrklövern menar med sin fluffiga och slarviga formulering. Förmodligen avses inte mer än det gamla vanliga: genom fler privata alternativ ska kvinnor inom vården och omsorgen få fler arbetsgivare att välja mellan.

Som om det skulle lösa könsorättvisorna. Att lönerna inom vården och omsorgen ökar när privata aktörer kommer in i bilden är en myt. I många fall har löneökningarna uteblivit eller bara varit tillfälliga. Däremot visar vissa undersökningar att anställda inom privat vård och omsorg känner mer makt på jobbet, något som de offentliga vårdarbetsgivarna måste lära sig av.

Att verkligen lösa den kollektiva synen på män och kvinnor – som innebär att män och kvinnor förväntas göra olika saker och att det ”manliga” ständigt överordnas det ”kvinnliga” – kräver en betydligt mer genomtänkt, långsiktig politik. Kvinnors lägre löner och mindre makt beror inte på vilka arbetsgivare de har, utan på en samhällsordning som fortfarande förutsätter att män tar ansvar för det offentliga medan kvinnor sköter det privata.

Män har lika stort ansvar

Vågar de borgerliga ta tag i den problematiken? Vågar de exempelvis lova en individualiserad föräldraförsäkring – som på allvar skulle revolutionera könsrollerna? Om männen stannade hemma med sina barn lika länge som kvinnorna skulle inte bara kvinnor få högre löner och bättre karriärmöjligheter. Då skulle också arbetsgivarna tvingas inse att män har lika stort ansvar hemma som på jobbet.

Om socialdemokraterna, med socialminister Berit Andnor i spetsen, har problem med en sådan reform är det inget mot vad en borgerlig fyrklöver skulle ha. Göran Hägglunds kristdemokraters stolthet är ju den moralkonservativa familjepolitiken, som inget hellre vill än att hålla kvar kvinnor och män i könsrollernas kollektiva fängelse.

ÅP