ÅSIKT

Tystnad är farlig

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den ryska journalisten Anna Politkovskaja var på väg till Nordossetien för att skriva om gisslandramat i skolan. Hon har blivit känd för sin orädda och kritiska rapportering om den ryska militärens övergrepp i Tjetjenien. Den här gången svimmade Anna Politkovskaja på flyget, troligen förgiftad.

En annan oberoende röst, Andrej Babitskij på Radio Free Europe, arresterades innan han hunnit kliva på sitt flyg. Även journalister från andra länder har trakasserats och hindrats från att göra sitt arbete. Chefredaktören på tidningen Izvestija fick sparken för att ha publicerat bilder på döda och skadade skolbarn.

Tuffare tag

Mediefriheten i Ryssland beskärs mer och mer. Ändå finns det modiga tidningar och journalister som fortfarande vågar kritisera president Putin. Det katastrofala slutet på skolockupationen väcker befolkningens hat mot terroristerna, men också misstro mot säkerhetsstyrkornas agerande.

Vladimir Putins svar är att lova ännu tuffare tag.

- Det går inte att förhandla med barnamördare, sa han i går, och upprepade linjen att Tjetjenien är en intern rysk angelägenhet.

Ryssland behöver solidaritet efter detta fruktansvärda terrordåd. Det betyder inte att omvärlden ska bli ännu tystare om det brutala ryska agerandet i Kaukasus och den bristande mediefriheten.

Utrikesutskottets ordförande Urban Ahlin kritiserar de stora EU-länderna för att lita alltför mycket på president Putin. Synen på Ryssland har blivit en ny spricka i den europeiska utrikespolitiken, där EU formellt invänder mot skenvalet i Tjetjenien medan ledare som Jacques Chirac och Gerhard Schröder välkomnar det.

”Höj rösterna”

Det är dags för de mindre EU-länderna att höja sina röster, menar Urban Ahlin. Statsminister Göran Persson upprepade kritiken av Kremls Tjetjenienpolitik i sin kommentar till terrordådet i Beslan.

När fördömer utrikesminister Laila Freivalds de senaste kränkningarna av den ryska mediefriheten?

ME