ÅSIKT

Tillväxten gror bland betongen

Foto: BJÖRN LINDAHL
På tisdag läser statsminister Göran Persson upp sin regeringsförklaring. Arbetet mot utanförskap och diskriminering måste få stort utrymme.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Aicha Singh, Shuan Amjad, Seher Talayhan. Så heter några av de elever på Rinkebyskolan som toppar resultatlistan i internationella ”Kängurutävlingen – matematikens hopp”. Skolan i nordvästra Stockholm tog i våras hem sju av de åtta främsta platserna bland niorna i Sverige.

Samarbetar med skolor

Ointresset för naturvetenskap är ett hot mot tillväxten, heter det ofta i debatten. När företagen i Västsverige för en tid sedan klagade på att alltför få söker tekniska utbildningar fick de svar på tal av Said Irandoust, rektor på Borås högskola. Samarbeta med skolor i miljonprogrammets förorter, skrev han i tidningen Ny Teknik. Där finns många av framtidens ingenjörer, om de får möta vuxna som visar vägen in i det svenska näringslivet.

Ändå är det tufft för många med utländsk bakgrund. Det är svårare att få jobb för den som heter Hassan än för den som heter Hans.

Att bryta många invandrares utanförskap är en av mandatperiodens viktigaste uppgifter, enligt Göran Perssons regeringsförklaring för två år sedan. När statsministern intar riksdagens talarstol på tisdag har han chansen att berätta hur det ska gå till.

Aftonbladets ledarsida uppmanade i tisdags regeringen att lägga fram skarpa förslag mot diskrimineringen. Den offentliga sektorn måste bli en föregångare, i sitt eget arbete och genom krav vid offentlig upphandling. Diskrimineringsombudsmannen och antidiskrimineringsbyråerna behöver fler verktyg och mer resurser.

Regeringsförklaringen på tisdag bör också innehålla ett löfte att alla berörda departement ska prioritera integrationen. Det gäller särskilt de statsråd som sköter arbetsmarknad, bostäder och utbildning.

Jobben är avgörande. Regeringen lyckades i juni få fram en avsiktsförklaring från kommuner och landsting om integration i arbetslivet. Svenskt Näringsliv hoppade av. Göran Persson kan på tisdag berätta hur många praktikplatser staten ska ta fram de kommande åren. Det vore en bra utmaning till kommuner, landsting och näringsliv att göra samma sak.

Social bostadspolitik

Bostadssegregationen är fortfarande tydlig. Uppdelningen måste brytas genom en återupplivad social bostadspolitik och krav på samtliga kommuner att ta emot flyktingar.

Rinkebyskolan är ett av flera exempel på hur eldsjälar skapat utbildning av högsta nationella kvalitet under svåra förutsättningar. Den statliga storstadssatsningens pengar till språkförskolor och nya initiativ i grundskolan är slut. Regeringen borde sätta i gång ett nytt nationellt program för spjutspetsskolor i förorterna.

Utanförskapet blir en stor fråga i 2006 års val. På tisdag kan Göran Persson ta initiativet i debatten.

ME